HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

İzmir Barosundan 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde Basın Açıklaması

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

16:05 . 20 Haziran 2025

İzmir Barosu, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu tarafından hazırlanan açıklamayı, Komisyondan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dinçer Dikmen okudu. Açıklama öncesinde İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz kısa bir değerlendirmede bulundu.

 

Av. Sefa Yılmaz konuşmasında, mülteciliğin ve göçmenliğin yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın en önemli sorun alanlarından biri haline geldiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

 

“Mültecilik, göçmenlik özellikle son yıllarda sadece bizim değil, dünyanın birçok ülkesinin sorunu haline geldi. Savaşlar, çatışmalar nedeniyle insanların evlerinden, yurtlarından, ailelerinden ayrı kaldığı bir süreci yaşıyoruz. Ne yazık ki bu soruna neden olan ülkeler, aynı zamanda uluslararası sözleşmelere taraf olan, ancak sonuçlara kayıtsız kalan ülkeler. Türkiye, bu sonuçlardan en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor.”

 

Mültecilere yönelik nefret dilinin giderek yaygınlaştığını da ifade eden Yılmaz, temel insan haklarının en çok ihlal edildiği alanların başında göç ve ilticanın geldiğini belirterek, hukuk, sağlık ve eğitim gibi hizmetlere erişimde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Yılmaz, “Amacımız bu farkındalığı bir kez daha ortaya koymak ve bu konunun görünür hale gelmesini sağlamak” dedi.

 

Av. Dinçer Dikmen tarafından okunan açıklamada ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre 2024 yılı itibariyle dünya genelinde 122,6 milyon kişinin zorla yerinden edildiği, 40 milyona yakın insanın ise mülteci konumunda olduğu hatırlatıldı. Türkiye’de ise geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısının 2,7 milyonun üzerinde olduğu, toplam yabancı sayısının ise 4 milyonu aştığı bilgisi paylaşıldı.

 

Açıklamada ayrıca, uluslararası koruma sisteminin giderek aşındığı, Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok ülkenin göçmen ve mültecilere yönelik hak ihlallerini meşrulaştıran politikalar izlediği vurgulandı. Gazze’de yaşanan soykırıma karşı sergilenen duyarsızlık da eleştirildi.

 

Açıklama şu sözlerle sonlandırıldı:

 

“Hiç kimsenin, özgür iradesi dışında, yaşadığı yeri ve sevdiklerini geride bırakmak zorunda kalmadığı bir yarına uyanmayı diliyor; göç ve iltica yolunda hayatını kaybedenleri ve temel bir insan hakkı olan iltica hakkı için önlerine dikilen sayısız engele rağmen bıkıp usanmadan emek harcayan hukukçuları anıyoruz.”

 

Açıklamanın tamamını okumak için tıklayınız>>>