İzmir Barosu, Cumhuriyet’in 101. yılını Baro Bahçe’de düzenlenen bir kokteylle kutladı. Kokteyle çok sayıda meslektaşımızla birlikte Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nizam Dilek de katıldı.
Kokteylde konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, Cumhuriyet’in ilan tarihinin önemine dikkat çekerek, “101 yıl olmuş Cumhuriyet ilan edildiğinden bugüne, 29 Ekim 1923. Bunun aslında özel bir anlamı daha var. Biliyorsunuz Mondros Mütarekesi'nin imza tarihi 30 Ekim 1918. Yani bu teslimiyet sözleşmesinin imzalanmasından 4 yıl 364 gün sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Cumhuriyet ilan edildi. Yani Mondros Mütarekesi yok sayıldı. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, gerçekten laik, demokratik, sosyal hukuk devletine geçişin bir müjdesi verildi. Aslında Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu kararı daha 1919’da Erzurum Kongresi’ne giderken vermişti” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet’i Armağan Edenlere Minnet
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve devrim şehitlerine minnet duygularını dile getiren Yılmaz, “101 yıl bugün itibariyle doldu. Şimdi her şeyden önce bugünü bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve devrim şehitlerini buradan saygıyla selamlamak istiyorum” dedi.
Cumhuriyet Bayramı Etkinliklerinin Sınırlanmasına Tepki
Geçmişte Cumhuriyet Bayramı’nın çok daha geniş kapsamlı ve katılımlı kutlandığını belirten Yılmaz, “Bu güzel günde, geçtiğimiz dönemlerde, yıllarda çok daha farklı etkinlikler yapılırdı ülkemizde. Ne yazık ki belli alanlara sıkıştırıldık. Sebeplerini biliyoruz. Nedenleri hepimizin aklında ve ruhunda” sözleriyle tepkisini ve duyduğu üzüntüyü ifade etti.
Temel Hak ve Özgürlüklerin Kısıtlanmasına Dikkat Çekildi
Yılmaz, hukuk devleti ilkelerinin zedelenmesine ve temel hakların kısıtlanmasına ilişkin endişelerini de dile getirerek, “Hukuk devletinin yok sayıldığı, insan haklarının, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmaya çalışıldığı ve bunda da başarılı olunduğu bir süreci yaşıyoruz ne yazık ki” ifadelerini kullandı.
Sivil Anayasa Tartışmaları
Anayasanın ilk dört maddesinin tartışılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yılmaz, bu konuda baroların önemine vurgu yaptı ve şöyle konuştu:
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilk 4 maddesinin asla tartışılmaması ve gündeme dahi getirilmemesi yönünde açıklamalarımız oldu. 1982 Anayasası darbe anayasasıdır, doğru. 177 maddeden ibaret ama 117 maddesi 187 defa değiştirildi. Yani dokunulmadık hiçbir yeri kalmadı neredeyse. Ama hala ilk 4 madde diyorlar. O yüzden bizlerin, özellikle hukukçuların, baroların bu çalışmalar içerisinde çok dikkatli olması, çok önem vermesi ve mücadeleye devam etmesi gerekiyor.”
“Yaşasın Cumhuriyet”
Konuşmasının sonunda Cumhuriyet’e olan bağlılığını ifade eden Yılmaz, konuşmasını, “İlk sözüm ve son sözüm: Yaşasın Cumhuriyet!” diyerek sonlandırdı.
Cumhuriyet’in Anlamı: Milletin Egemenliği ve Adalet Önünde Eşitlik
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan ise İzmir’de bulunmaktan duyduğu onuru ifade ederek, “Değerli başkanım, çok kıymetli meslektaşlarım. 29 Ekim'de burada, Kurtuluş Savaşı'nın son askeri zaferinin yaşandığı ve aslında Cumhuriyet’in de kuruluşunun dönüm noktası olan bu topraklarda, siz kıymetli meslektaşlarımla bir arada bulunmaktan çok büyük onur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.
Cumhuriyet’in farklı tanımlarla ifade edilebileceğini belirten Sağkan, milletin egemenliğinin ve birey olmanın önemine dikkat çekti ve “Cumhuriyet’in tanımını birçok farklı değerlendirme ile birbirimizle paylaşabiliriz. Milletin egemenliği en başta olmak üzere, kula kul değil, birey olmak en başta olmak üzere. Ancak bir özelliği daha var ki o da bu ülkedeki tüm yurttaşların, istisnasız olarak bütün yurttaşlarımızın adalet önünde eşit olması demektir” ifadelerini kullandı.
Adaletin Temeli: Güçlü Savunma ve Etkin Avukatlık
Adalet önünde eşitliğin sağlanmasında güçlü savunmanın rolüne vurgu yapan Sağkan, “Şunu çok çok iyi biliyoruz ki adalet önünde eşit olmanın en yegâne temeli, olmazsa olmazı güçlü savunma makamı, etkin avukatlık pratiğidir. Ben bu nedenle 101 yıldır yurttaşlarımızı adalet önünde eşit hissettiren, onların hak arama hürriyetlerini temsil eden İzmir Baromuzu ve İzmir Baromuzun çok kıymetli mensuplarını tekrar şükranla ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
Cumhuriyet’in Mimarı Atatürk’e ve Kahramanlara Minnet
Cumhuriyet’in kurulmasında emeği geçenleri rahmetle anan Sağkan, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
“Kurtuluşun ve kuruluşun mimarı başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, emek veren, bu uğurda canlarını veren bütün büyüklerimizi saygıyla rahmetle anıyor, ben de ilk söz ve son söz olarak ‘Yaşasın Cumhuriyet!’ diyorum.”