Mesleğimizi ve Meslektaşlarımızı Savunmaktan Vazgeçmeyeceğiz

Türkiye’de ve dünyada insan haklarının korunması ve gelişimi mücadelesini sürdüren tüm meslektaşlarımızı selamlıyor, özgür bir dünya için adaletin tesisi mücadelesi sürdüren meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz.

16:21 . 24 Ocak 2019

Avrupa Demokrat Avukatlar Örgütü (AED), Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Örgütü (ELDH) ve Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (IDHAE) tarafından mesleklerini ifa ederken avukatların gördükleri baskı ve karşılaştıkları tehlikelere dikkat çekmek amacıyla her yıl düzenlenen Tehlikedeki Avukatlar Günü, 2013 yılında olduğu gibi 2019 yılında da Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi.

Bugün, Türkiye’de ve dünyada, sadece savundukları müvekkilleri ve yerine getirdikleri mesleki faaliyetleri, siyasi iktidarların “hoşuna” gitmediği için binlerce meslektaşımız tutsaktır. Avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelik olarak Türkiye’de uzun yıllardır yaratılan şiddet ortamı sebebiyle mesleğimizi özgür ve güvenli bir şekilde yapamayacak hale gelmiş bulunmaktayız. Adli veya politik olması fark etmeksizin, insan haklarının korunması mücadelesi veren tüm avukatlar mesleklerini bağımsız ve serbest bir şekilde yapmakta zorlanmaktadırlar.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nde de belirtildiği üzere avukatların hiçbir baskı, engelleme, taciz veya yolsuz bir müdahaleyle karşılaşmadan her türlü mesleki faaliyeti yerine getirmelerinin temini sağlanmalıdır. Bir gün herkesin ihtiyacının olacağı adaletin temini, ancak savunmanın özgürlüğü ile mümkün olacaktır.

Avukatlar ve Barolar olarak, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik gelişen/geliştirilen bu baskı ve hak mücadelesi veren avukatlar üzerinde oluşturulmaya çalışılan korku iklimi karşısında insan haklarını, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.

İzmir Barosu Başkanlığı