İzmir Barosu tarafından 4 Haziran 2022 tarihinde “Dijital Çağda Medenî Yargı Sempozyumu” düzenlendi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Yakup Gül, şunları söyledi:
“Medeni yargıda dijital çağ; yargılamada hukuku, temel hak ve özgürlükleri, özellikle Anayasa’nın 36. maddesinde yer alan adil yargılama, doğru yargılama, güvenli yargılamayı nasıl etkileyecek? Tabii bununla birlikte yine temel hak ve özgürlükleri etkileyecek, anayasal düzene baktığımızda kanunilik prensibi ne kadar gerçekleştirilecek? Hepimiz biliyoruz 2012 yılında segbis sistemi devreye girdi. Ve şu anda birçok eksiği ve yanlışı ile birlikte aktif bir şekilde uygulanıyor. Dolayısıyla bugünkü sempozyumumuz medeni yargıda, yani hukukun bir başka ayağı usulle ilgili olan kısmında bir çalışmayı içermekte.”
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Oğuz Atalay’ın yaptığı ilk bölümde, Dr. Öğretim Üyesi Pınar Çiftçi “Dünya’da ve Türkiye’de Yargıda Dijitalleşme Sürecine İlişkin Gelişmeler”, Arş. Gör. Abdulkadir Haşhaş “Blok Zincirin Yargılama ve İlgili Alanlara Etkisi: Avantajlar ve Riskler”, Dr. Buse Dişel Kumru “Medenî Yargıda Yapay Zekâ ve Yenilikçi Yöntemlerle Uygulamalar” ve Doç. Dr. Tolga Akkaya “Çevrimiçi Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri” konulu sunumları yaptılar.
İkinci bölümde ise oturum başkanlığını Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez yaptı. Bu oturumda Prof. Dr. Muhammet Özekes “Dijital Çağda Yargılama, Adalete Erişim ve Yargılama İlkelerine Genel Bakış”, Doç. Dr. Nedim Meriç “Elektronik Ortamda Duruşmalar ve Diğer Yargı Faaliyetlerinin İcrası”, Doç. Dr. Nilüfer Boran Güneysu “Dijital Çağda Takip Hukukundaki Gelişmeler” ve Dr. Öğretim Üyesi Ali Çetin Aslan ise “Dijital Çağda Avukatlık” konularında değerlendirmelerini sundular.
Sempozyum kaydını aşağıda izleyebilirsiniz.