MERKEZLER

İzmir Barosu İnsan Hakları Haftası Programı Kapsamında “Barınma Hakkı” Paneli Düzenlendi

Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencisi Sibel Yaşar, Deustche Wohnen ve Benzerleri Kamulaştırılsın Hareketi sözcüsü Yağmur Ekim Çay’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin kolaylaştırıcılığını İzmir Barosu üyesi, Av. Dilara Rodos yaptı.

Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu “Türkiye’de Konut Politikaları Ekseninde Barınma Hakkı” sunumunda; geçmişten günümüze konut politikaları ile kalkınma planlarına ve güncel pratikleriyle konut üretimi, rant ilişkileri, kentsel büyüme, kentsel dönüşüm konularına ve de bu alandaki mevzuata dair bilgiler verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencisi Sibel Yaşar, “Barınamıyoruz Hareketi”nin mücadelesi konusunda bilgilendirme yaptı. Türkiye’de başta üniversite öğrencilerinin yetersiz yurt kapasiteleri ve konut kiralarının çok yüksek olması nedeniyle yaşadığı sorunları, deneyimler çerçevesinde anlattı.

Son olarak söz alan “Deustche Wohnen ve Benzerleri Kamulaştırılsın Hareketi” sözcüsü Yağmur Ekim Çay, Berlin’de Deustche Wohnen isimli şirketi ve buna benzer büyük şirketlerin kiralama amacıyla elinde bulundurdukları yüz binlerce konutun kamulaştırılması yönünde yürüttükleri mücadeleye dair deneyimlerini paylaştı. Yağmur Ekim Çay, Berlin’de konutların büyük bir kısmının büyük şirketlerin elinde bulunduğu ve kiraların çok yüksek bedeller olduğunu, topladıkları 350 bin civarındaki imza ile Berlin Senatosu tarafından bir referandum düzenlenmesini sağladıklarını ve yapılan referandumda da büyük bir katılımla sundukları kamulaştırma yasasına onay çıktığı bilgisini verdi. Bu süreçte Berlin’in mahallelerinde oluşturulan kiracı dernekleri ve aktivizm gruplarının çalışmalarını ve deneyimlerini paylaştı.

Panel katılımcıların soru ve katkılarıyla sona erdi.