HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Geçici Koruma Rejimi Çalıştayı Tamamlandı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

17:11 . 11 Aralık 2023

“Geçici̇ Koruma Kimi̇, Neyi̇ ve Ne Kadar Koruyor? Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Geçici Koruma Rejimi“  başlıklı çalışma tamamlandı. İzmir Barosu, Neuchâtel Üniversitesi ve NCCR on the move tarafından birlikte düzenlenen, altı ülkeden akademisyen ve hukukçuların konuşmacı olarak katıldığı çalıştay, İzmir Barosu Konferans Salonu ve eşzamanlı olarak zoom üzerinden çevrim içi gerçekleştirildi.

 

Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz Suriye’de yaşanan savaştan sonra şu an dünyada en çok göçmenin yaşadığı ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek “Bu konuda bir takım hukuki düzenlemelerin yapılması zorunlu. Bu insanlar her türlü hukuki güvenceden uzak, hak ihlallerine, şiddete,  nefret söylemlerine maruz kalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

 

Açılışta konuşan bir diğer isim olan Neuchâtel Üniversitesinden İbrahim Soysüren, geçici koruma rejiminin ülkemizde uzun sayılabilecek ve çok zengin bir tarihinin oluşmaya başladığını söyleyerek toplantının genel amacının geçici koruma rejimini eleştirel ve karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirmek ve mümkünse ileriye dönük çözümler üzerine düşünmek olarak ifade etti.

 

Üç oturum halinde gerçekleşen çalıştayın “Farklı Ülkelerde Geçı̇cı̇ Koruma Deneyı̇mlerı̇” başlıklı ilk oturumuna İsviçre Neuchâtel Üniversitesinden Prof. Dr. Cesla Amarelle, Amsterdam Vrije Üniversitesinden Orçun Ulusoy, Fransa Le Mans Üniversitesinden Dr. Lina Megahed ve Fransa GISTIden Av. Flor Tercero konuşmacı olarak katıldı. Oturum başkanlığını İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Ayşe Kaymak yaptı.

 

“AB Geçı̇cı̇ Koruma Mekanizması Mercek Altında” başlığını taşıyan ikinci oturumun başkanlığını ise  Neuchâtel Üniversitesinden Dr. İbrahim Soysüren yaparken oturuma Süleyman Demirel Üniversitesinden Doç. Dr. Meltem İneli Ciğer, Birleşik Krallık Essex Hukuk Fakültesinden Dr. Esin Küçük Norveç Michelsen Enstitüsünden Dr. Jessica Shultz ile Ankara Üniversitesi Dr. Neva Övünç konuşmacı olarak katıldılar.

 

Üçüncü ve son oturumda “Türkı̇ye'de Geçı̇cı̇ Koruma Rejı̇minin Sonuçları” değerlendirildi. Atılım Üniversitesinden Doç. Dr. Doğa Elçin, İzmir Barosundan Av. Ayşegül Karpuz Tör ve Av. Eda Bekçi Neuchâtel Üniversitesinden Dr. İbrahim Soysüren ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ayşe Kaymak’ın konuşmacı olduğu oturumun başkanlığını ise Vrije Üniversitesinden Av. Orçun Ulusoy yaptı.