HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

İnsan Hakları Gününde İzmir İnsan Haklarının Başkenti Protokolü İmzalandı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

19:10 . 10 Aralık 2020

İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında İzmir İnsan Haklarının Başkenti Protokolü imzalandı.

 

İzmir İnsan Haklarının Başkenti Protokolü İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandı. Türkiye'de ilk kez bir büyükşehir belediyesinin kendini insan hakları kenti olarak ilan ettiği ve yine ilk kez bir belediyenin kentte yaşayan dezavantajlı insanların adalete erişimine maddi kaynak ayırmak için sorumluluk aldığı İzmir İnsan Haklarının Başkenti belgesiyle İzmir uluslararası alanda da kendisine insan hakları alanında öncü bir kimlik kazandırıyor.

 

Tören sırasında konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, İzmir İnsan Haklarının başkenti projesine iki buçuk yıl önce başladıklarını ifade ederek “Bu anlamda yerel yönetimlerle işbirliğini müthiş önemsedik ve geldiğimiz nokta itibarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle bu protokolü imzalayacak olmak İzmir Barosu açısından da onur veren bir gelişme olarak karşımızda duruyor” dedi. “Protokolde yazanlar hayata geçirildiği, uygulanabilir kılınabildiği ve yurttaşların gerçekten adalete erişimi konusunda bir gelişme sağlayabildiği ölçüde başarılı olabileceğini ve Türkiye’ye örnek bir kent, Türkiye’ye örnek bir çalışma modeli sunmak bahtiyarlığına erişmiş olacağız diyen Av. Özkan Yücel merkezi otoritenin her geçen gün insan hakları sicili yönünden olumsuz not almaya devam ettiğini ifade etti. Av. Özkan Yücel “inanıyoruz ki yerelden merkeze doğru örgütlenecek bir insan hakları modeli mümkün. Yerelden merkeze doğru insan haklarını hakim kılacak bir yönetim anlayışı mümkün. Bunu 112 yıllık bir çınarın İzmir Barosu’nun desteği ile kentin bütün kılcal damarlarına erişebilen İzmir Büyükşehir Belediyesi birlikte başarabilir. Buna yönelik insan kaynağımız, inancımız ve umudumuz var. Evet bu protokol çok önemli ve değerli bir şey. Ama İzmir’i bölgenin barış içinde yaşayan ve insan haklarına dayalı bir lider kent durumuna getirilmesi için bu projenin hayata geçirilmesi imza atmak kadar önemli bir aşamayı teşkil ediyor. Çocuklara, kadınlara, dezavantajlı bütün yurttaşlara, İzmir’deki bütün yurttaşlara bir söz veriyoruz: Asla yalnız olmayacaksınız. Adalete erişim konusunda asla yanız kalmayacaksınız ve haklarınızı koruyabilmeniz için, öğrenebilmeniz için ne gerekiyorsa yapmaya ne gerekiyorsa hayata geçirmeye bizler hazırız. Bu imzalar bunun birer garantisi olacaktır” dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise dünyada ve ülkede insan haklarına dair çok ciddi sorunlar yaşandığını belirterek bu anlayışla; İzmir'de insan haklarının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için birçok çalışma yürüttüklerinin altını çizdi. İzmir İnsan Haklarını Başkenti Projesi’nin örnek bir model olacağını ifade eden Tunç Soyer “Bu proje tüm bu çalışmalarımızın içinde çok önemli bir yer tutacak. Demokrasi ve insan hakları, bizim için bir kent yönetiminin ana prensibi. Çünkü demokrasinin özünde; eşit yurttaşlık var. Hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesin söz hakkının olması ve farklı görüşlere saygı var. Yani demokrasiyi gerçek anlamıyla uyguladığınızda, zaten insanın doğduğu andan itibaren kazandığı hakları, güvence altına almış olursunuz. İzmir İnsan Haklarının Başkenti Projesi, tam olarak bunu içeriyor. Amacımız demokrasinin pratikte yaşam bulduğu; dili, dini, inancı, etnik yapısı, cinsiyeti, gelir düzeyi, eğitim seviyesi ne olursa olsun herkesin İzmir’de, birbirinin haklarına saygı duyduğu, ortak bir gelecek duygusuyla bir arada yaşadığı bir şehir iklimini yaratmak. İzmir’de hayata geçirmeye çalıştığımız bu iklim; son yıllarda tüm dünyada popülist yönetimlerin, toplumlarda yarattığı kamplaşma, kutuplaşma, ayrımcılık ve nefret söylemlerinin panzehiridir. Yerel yönetim ve sivil toplum iş birliğinde İzmir İnsan Haklarının Başkenti vizyonu, İzmir’in binlerce yıllık geçmişi, kültürel mirası, Anadolu ve Akdeniz’deki eşsiz rolü çerçevesinde; ülkemizin ve bölge ülkelerinin ihtiyacı olan demokrasi ve hukuk devletini, yerelden en güçlü şekilde inşa etmenin, örnek bir modelini oluşturacaktır” dedi.

 

İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle İzmir’de insan hakları bilincinin yükseltilmesi, demokratik hakların tüm toplumsal kesimlerce özümsenmesini sağlayacak eğitim çalışmaları yapılması, başta dezavantajlı toplumsal gruplar olmak üzere tüm İzmirlilerin temel ihtiyacı olan adalete erişimin kolaylaştırılması, çocuk hakları, kadın hakları, şiddetle mücadele ve mülteci hakları gibi yaygın hak ihlâllerinin tespiti, adli makamlara yönlendirilmesi ve Baro tarafından hukuki yardım hizmetinin daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefleniyor.