Basın Açıklaması

Karaman ilinde meydana gelen Çocuk istismarına karşı basın bildirimizdir

16:11 . 14 Mart 2016

KARAMAN İLİNDE MEYDANA GELEN

ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI BASIN BİLDİRİMİZDİR

Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'ne (KAİMDER) yakın kişilerin kiraladığı evlerde kalan 9 ve 10 yaşlarında bulunan 45 öğrenciye tecavüz edildiği haberleri ile kamuoyu sarsılmıştır. Tecavüz eden öğretmenin tutuklandığı soruşturmada son dönemlerde alışkanlık olduğu üzere savcılığın talebi üzerine gizlilik kararı verilmiştir. Bu olayın gizlilik kararıyla gözlerden uzak tutulmaya, tüm sorumluların ortaya çıkarılmasına yönelik etkin bir soruşturma ve yargılama yapılmayacağına yönelik kaygılarımız vardır.

Çocukların aileleri dışında en korunaklı olmaları gereken bu yurt ve kurumlarında gerçekleşen ve çocuk istismarında ilk olmayan bu saldırıların tüm boyutu ile uzun uzadıya tartışılması gerekmektedir. Son zamanlarda gündemden düşmeyen bu ve benzer istismar olayları siyasal iktidar tarafından dayatılan eğitim sisteminin iflas aşamasında olduğunu gözler önüne sermiştir. Öğrencilerin devlet yurtlarından, devletin işlettiği pansiyonlardan bu tür cemaat ve vakıfların denetimindeki yurtlar ve evlere yönlendirilmesinin acilen son bulması gerekir. Denetimden uzak bu yurt ve evlerde öğrencilerin istismara açık hale geldiği gün gibi ortadadır. Çocuklara evinin, ailesinin en yakınında, laik, bilimsel, demokratik, parasız bir eğitim sağlanması, temel haktır.

Olayın bütün sorumluları derhal açığa çıkarılmalı, Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, bu işin üzerine gitmeyen, istismar vak'alarının bu noktaya ulaşmasına seyirci kalan herkesin işgal ettikleri koltukları bırakarak istifa etmeleri ve yargı karşısına çıkarılmaları gerekmektedir.

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezinin, tüm sorumluların ortaya çıkarılıp hak ettikleri cezayı alıncaya dek bu olayın takipçisi olacağını kamuoyuna duyururuz.

Saygılarımızla.14.03.2016

İZMİR BAROSU