HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Basın Özgürlüğüne Yönelik Yargısal Baskıya Son Verilmelidir!

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

17:54 . 21 Ekim 2026

Gazeteciler Murat Ağırel ve İsmail Arı’nın tutuklanması, ifade ve basın özgürlüğü ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik açık ve ağır bir ihlal niteliğindedir.

 

Gazetecilerin kamu yararını ilgilendiren konuları araştırması, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını gündeme taşıması, kamu gücünü kullananları sorgulaması ve eleştirmesi demokratik toplum düzeninin temel güvencelerindendir. Gazetecilik faaliyetlerinin ceza soruşturmalarına konu edilerek baskı altına alınması, halkın haber alma hakkını da doğrudan tehdit etmektedir.

 

Tutuklama, ancak somut delillere dayanan kuvvetli suç şüphesinin ve kanunda öngörülen tutuklama nedenlerinin bulunması halinde başvurulabilecek istisnai bir koruma tedbiridir. Ceza yargılaması ve tutuklama tedbiri, eleştirel sesleri susturmanın ve basın üzerinde korku ortamı oluşturmanın aracı haline getirilemez. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin korunması, yargının öncelikli sorumluluğudur.

 

Gazeteciler Murat Ağırel ve İsmail Arı’nın derhal tahliye edilmesi gerekmektedir.

 

Hukukun üstünlüğünü, ifade ve basın özgürlüğünü, toplumun haber alma hakkını savunmaya kararlılıkla devam edeceğiz.