İzmir Barosunun bileşeni olduğu İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Suriye’de IŞİD ideolojisi ve pratiği doğrultusunda sivillere yönelik sürdürülen saldırı ve soykırım politikalarına karşı bir basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı, İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Zöhre Dalkıran okudu.
Açıklamada, emperyalist güçlerin Ortadoğu’da cihatçı yapılar eliyle yürüttüğü politikaların kadınlar, çocuklar ve silahsız sivillerin katledilmesine yol açtığı vurgulandı. Suriye’de IŞİD ve benzeri yapıların kendisinden olmayan her inanç ve kimliğe karşı sistematik bir yok etme politikası izlediği belirtilirken, bu katliamların çeşitli gerekçelerle meşrulaştırılmaya çalışılmasının da yaşanan suçlara ortak olmak anlamına geldiği ifade edildi. IŞİD’in Türkiye’de Suruç, Ankara Gar ve Atatürk Havalimanı gibi katliamların faili olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, bu yapıların geçmişte desteklenmesinin bugün bölge halklarına ağır bedeller ödettiğine dikkat çekildi. HTŞ’nin de emperyalist planların bir aparatı olarak sivillere yönelik katliamlarda rol aldığı belirtilerek, bu yapıların meşrulaştırılmasına karşı uyarıda bulunuldu.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan açıklamada, Suriye ve İran’da yaşanan sivil katliamlarının ancak emperyalizme karşı tutarlı ve ortak bir duruşla durdurulabileceği vurgulanarak, “Halkların barış içinde, özgürce bir arada yaşama iradesini, masum sivillerin yaşam biçimlerini, dini inanışlarını, etnik kökenini, mezhebini haklı bir katliam sebebi olarak gösteren barbarlığa, vahşete, emperyalizmin kanlı eli rolünü oynayan IŞİD artıklarına karşı insanlığın, yaşam hakkının, özgürlüklerin ve barışın yanında yer aldığımızı bir kez daha duyuruyoruz.” ifadelerine yer verildi.