"İzmir Barosunun Kuruluş Değerleri - İlk Başkanımız Bekir Behlül Bey ve Mizanü'l Hukuk Gazetesi" Başlıklı Söyleşi Düzenlendi

10:20 . 26 Nisan 2024

Araştırmacı  - yazar Hamit Erdem ve baromuz üyesi Av. Orhan Gazi Ertekin'in konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü yönetim kurulu üyemiz Av. Anıl Güler üstlendi.

Baro Başkanımız Av. Sefa Yılmaz  açış konuşmasında, İzmir'deki dava vekillerinin kurduğu Cemiyet-i Daime'nin, İzmir Barosu'nun öncülü olduğunu, baromuz üyesi Av. Baha Coşkun ve diğer meslektaşlarımızın araştırmaları, Bekir Behlül Bey tarafından yayımlanan Mizanü'l Hukuk Gazetesi yazılarının günümüz Türkçesine çevrilmesi çalışmaları ile bu tarihsel gerçekliğin ortaya çıktığını, bu kayıtların gün yüzüne çıkması ile baromuzun gerçek kuruluş tarihinin 1908 olarak belirlendiğini ifade etti.

Araştırmacı - yazar Hamit Erdem, Bekir Behlül Bey'in yaşamı, o dönem İzmir'deki toplumsal ve siyasal yapı hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasının devamında,  Mizanü'l Hukuk Gazetesinin yayımlanması ve dava vekillerinin üye olduğu cemiyetin kuruluşu süreçlerini anlattı.

Av. Orhan Gazi Ertekin,  Bekir Behlül Bey'in hukuk yazılarının,  çağının ötesinde, seküler ve aydınlanmacı bir hukuk ve adalet anlayışını yansıttığını, gazetenin bu anlayışı yurttaşlara ulaştırmada önemli bir araç olduğunu belirtti.  Günümüzde, daha iyiye daha güzele yol alırken, bazen geriye bakıp bu örneklerin incelenmesinin gerekli olduğunu ifade eden Ertekin,  meşrutiyet döneminde bir arada yaşamanın hukukunun yeniden oluşturulduğunu,  kamu - yurttaş ilişkisinin yeniden biçimlendiğini söyledi

Av. Anıl Güler,  bir kısmı kitap haline getirilen hukuk yazılarının çevrilmesinin bir mikro tarih çalışması olduğunu belirterek bu çalışmaya katılan meslektaşlarımıza teşekkür etti.

Söyleşi,  Baro Başkanımız tarafından konuşmacılara katılım ve teşekkür belgelerinin sunulmasının ardından sona erdi.