HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Yapay Zekâ Çağında Hukuk

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İstanbul, Ankara ve İzmir Barolarınca ortaklaşa düzenlenen ‘Yapay Zekâ Çağında Hukuk’ konulu Çalıştayın üçüncü ayağı İstanbul Barosu’nun ev sahipliğinde 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü yapıldı.

10:32 . 14 Mayıs 2019

İstanbul, Ankara ve İzmir Barolarınca ortaklaşa düzenlenen ‘Yapay Zekâ Çağında Hukuk’ konulu Çalıştayın üçüncü ayağı İstanbul Barosu’nun ev sahipliğinde 11 Mayıs 2019 Cumartesi günü yapıldı. Çalıştayın açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, bir avukatın iyi bir bilişimci olmak zorunda olduğunun altını çizerek,  “Yapay zekâ niteliği bizim elimizden almaz, ama nitelikli bir avukatın yapay zekâdan alacağı çok şeyler var. Avukatlık mesleği değişeceği gibi onların örgütü barolar da değişecek. Barolar bugünkü biçimiyle baroculuğu sürdüremeyecekler. Barolar geleceği şimdiden görmek zorundalar” dedi. 

 

Çalıştay öncesinde yapılan sunumda gelişen teknolojilerin toplumda, hukuk sisteminde ve avukatlık mesleğinde yarattığı etkiler karşısındaki fikirleri yansıtan yol haritasını ortaya koymanın bir gereklilik olduğunu belirtilerek, Türkiye’nin üç büyük barosunun, bütün hukuk paydaşlarını aydınlatıcı bir rapor hazırlamayı amaçladığını bildirildi. Bu amaç doğrultusunda 23 Şubat 2019 tarihinde İzmir Barosu’nda ve 23 Mart 2019 tarihinde Ankara Barosu’nda olmak üzere iki kapalı çalıştay düzenlendiği hatırlatılarak İstanbul Barosu’nda gerçekleştirilen açık çalıştayın, kapalı çalıştaylarda görüşülen konularla ilgili değerlendirmeler üzerinden yürütüleceğini ve katılımcıların görüşleri ile rapor taslağını şekillendirmeyi hedeflendiği ifade edildi.

 

Ankara Barosu’ndan Av. Gülşah Deniz Atalar’ın yönettiği çalıştayın ilk oturumuna Arş. Görevlisi Ayyüce Kızrak,  Av. Nagihan Özdemir, Av. Serdar Aslan ve Av. Derya Durlu Gürzumar katılarak “Gelişen teknolojiler ve teknolojinin hukuk alanında kullanımı; yapay zekânın geliştirilmesi için disiplinler arası çalışmanın gerekliliği; Türkiye’de hukuk eğitiminin teknoloji kullanımı ile iyileştirilmesi” başlıklarında sunumları gerçekleştirdiler.

 

Av. M. Hakan Eriş yönettiği ikinci oturumda ise “Teknolojinin avukatlık mesleğini dönüştürücü etkisi; Baroların atılacak adımlardaki rolü” başlıklarında gerçekleştirilen tebliğleri Av. Sertel Şıracı, Av. Orhan F. Başçavuşoğlu, Av. Nagihan Özdemir, Öğr. Gör. Başak Buluz sundu.

 

“Gelişen teknolojilerinin yarattığı/yaratacağı hukuki sorunlar; Gelişen teknolojilerin hukuki açıdan düzenlenmesi” başlıklarında sunumların yapıldığı ve Av. Gökhan Ahi, Av. Gülşah Deniz Atalar, Av. Resul Göksoy, Arş. Gör. Ayyüce Kızrak’ın katıldığı üçüncü oturumu ise Av. Mehmet Ali Köksal yönetti.

 

Oturumlarda yapılan kısa sunumlardan sonra soru/cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde katılımcılardan sorudan çok taslak rapora yansıyacak değerlendirmeler istendi.