HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Tüketici Hukuku’nda Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri Konferansı Yapıldı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu tarafından, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu’nun katkılarıyla “Tüketici Hukuku’nda Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir konferans düzenlendi.

13:47 . 27 Ağustos 2018

İzmir Barosu tarafından, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu’nun katkılarıyla “Tüketici Hukuku’nda Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir konferans düzenlendi.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Serkan Ayan ve İzmir 2. Tüketici Mahkemesi Hakimi Feryal Atay’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın moderatörlüğünü ise İzmir Barosu Tüketici Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Salih Emrah Ertan yaptı.

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkan Vekili Av. Mustafa Çetin, İzmir Barosu’nun önceliğinin eğitim olduğunu ifade ederek, adli tatil olmasına rağmen son on günde üçüncü konferansı gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Son yıllarda 85’in üzerinde hukuk fakültesi açıldığını, birçok hukuk fakültesinde profesörün dahi olmadığını ifade eden Av. Mustafa Çetin, bu durumun hukukçuların niteliğinin her geçen gün düşmesine sebep olduğunu sözlerine ekledi. İzmir Barosu’nun gerek Staj Eğitim Merkezi’nde gerekse meslek içi eğitimlerle meslektaşlarımızın değişen yönetmelik, yasalar ya da uygulamalar konusunda bilgilendirmeleri için çok aktif ve disiplinli bir şekilde çalıştığını söyleyen Av. Mustafa Çetin,  YÖK’ün bu yıl hukuk fakültesine girecekler için getirilen 150 bin barajını 190 bine çıkarmasını da eleştirerek, “İzmir Barosu ve Türkiye’deki baroların neredeyse tamamı avukatlık sınavının bir an önce gelmesini istiyor. Bununla birlikte sınav tek başına yeterli değil, hukuk fakültelerinin barajının da kademeli olarak 50 binlere çekilmesi gerekiyor. Ama maalesef YÖK bu sene 150 bin olan bu barajı 190 bine çıkardı. Gelecek yıllarda bu kontenjanı düşürülmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin son günlerde Türk yargısı üzerinde kurmaya çalıştığı baskıyı da kınayan Av. Mustafa Çetin, “İzmir Barosu olarak kurulduğumuz günden bugüne kadar hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve demokratik hukuk devleti kurallarının uygulanması için çaba sarf ettik. Yaşadıklarımız sanırım yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu hukukçular dışında vatandaşlarımıza da göstermiştir. Yargıya müdahale kimden olursa olsun, nelerle karşılaşabileceğimiz açıkça ortada. Hukukun üstünlüğüne inandığını söyleyen Emperyalist bir süper gücün bu tavrını kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

 

Konferansın “Taşınmaz Satış Sözleşmeleri Yönünden Tüketicinin Korunması” başlıklı ilk oturumunda Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmeleri, Cayma / Dönme Hakkı, Bina Tamamlama Sigortası, Bankanın Sorumluluğu, Temerrüt / Ayıptan Sorumluluk konuları anlatılırken “Tüketici Yargılamasında Sık Karşılaşılan Sorunlar Ve Çözümleri” başlıklı ikinci oturumda ise Tüketici Alacak ve Borçları Doğrudan İcraya Konulabilir Mi?, Tüketici Hakem Heyetlerinde İtirazın İptali ve Menfi Tespit Davaları Açılabilir Mi?, Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri Arasında Görev Ayrımı ve Tüketici Mahkemelerinde Miktar Olarak Dava Şartı Yokluğu konuları incelendi.

 

Kaçıran ve tekrar izlemek isteyen meslektaşlarımız konferansın video kaydını aşağıda bulabilir.