HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Basın Açıklaması

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu Enerji Hukuku Komisyonu "15 Haziran Dünya Rüzgâr Enerjisi ve 21 Haziran Dünya Güneş Enerjisi"günü ile ilgili basın açıklaması yaptı

16:05 . 21 Haziran 2017

İzmir Barosu Enerji Hukuku Komisyonu   "15 Haziran Dünya Rüzgâr Enerjisi ve 21 Haziran Dünya Güneş Enerjisi "günü ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, 'rüzgâr ve güneş' ten faydalanmanın önemine vurgu yaparak, geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz, yaşanabilir ve savaşsız bir dünya bırakmak adına rüzgâr ve güneş enerjisinden daha fazla yararlanılması gerektiğini belirtti.

 

ABD’nın, Paris İklim Sözleşmesi’nden çekileceği yönündeki açıklamasına ilişkin  de konuşan  İzmir Barosu Başkanı  Avukat Aydın Özcan , "İzmir Barosu olarak ABD'nın bu kararını şiddetle kınıyoruz. Dünya Paris İklim Sözleşmesi’ni büyük ölçüde imzalamış ve bu yönde bir gelişme varken ABD'nın aksi yönde bir tutum sergilemesi tamamen çevreci yaklaşımlardan uzaklaşma anlamını taşımaktadır. Bu konuda dünyadaki tüm çevreci örgütleri ve devletleri Amerika'nın bu tutumuna karşı tavır almaya davet ediyoruz "dedi.

 

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı ve Enerji Hukuku Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mustafa Çetin’in okuduğu açıklamanın tamamı şöyle:

 

Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak suretiyle üretilen enerji, küresel toplam birincil enerji ihtiyacımızın % 13 ünü karşılar hale gelmiştir. Fosil kaynakların limitli doğası ve yakın bir gelecekte tükeneceğine ilişkin araştırmalar, geçmişten günümüze yaşanan petrol krizleri, dışa bağımlılığın azaltılması gibi nedenler, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde devletleri yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltmiş; yenilenebilir kaynaklarının geleceğin enerji kaynakları olacağı yönündeki inancın artmasıyla birlikte yenilenebilir enerji politikalarının gelişimi de hızlanmıştır. Yine,Ülkemizin de taraf olduğu, Paris İklim Değişikliği Antlaşması, iklim değişikliği ile mücadele ve sera gazı salınımının azalması amacı doğrultusunda “yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılmasına” vurgu yapmak suretiyle yenilenebilir enerjiden faydalanmanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

 

Bilindiği üzere, tüm dünyada her yıl 15 Haziran Dünya Rüzgar Enerjisi Günü ve 21 Haziran Güneş Enerjisi Günü olarak kutlanmakta ve yenilenebilir enerji kaynaklarından Rüzgar enerjisi ve Güneş enerjisinden faydalanmanın geleceğimiz için önemi bu vesileyle bir kez daha vurgulanmaktadır.

 

Nitekim, temiz, güvenilir ve düşük maliyetli enerji üretiminin sağlanması, sera gazı salınımının azalması, istihdamın artırılması, sosyo ekonomik gelişimin temin edilmesi, dışa bağımlığın azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele üzerindeki katkıları sebebiyle “rüzgar ve güneş” enerjisinden faydalanmanın önemi her geçen gün daha da artmakta olup, Rüzgar enerjisi ve Güneş Enerjisi sektörü,  tüm dünyada en hızlı büyüyen sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının sayısı hızla artmaktadır. 2016 yılında verilerine göre, rüzgar enerjisinde toplamda işletmede 6 bin MW’ın üzerinde  santralimiz bulunmakta iken, bugün itibariyle  devreye alınmış Lisanssız Güneş enerjisi santrallerinin kapasitesi de 1300 MW’ı geçmiştir.

 

İzmir Barosu, Enerji Hukuku Komisyonu olarak bizler, “rüzgar ve güneş” ten faydalanmanın önemine vurgu yaparak, geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz, yaşanabilir ve savaşsız bir dünya bırakmak adına rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla yararlanılmasını temenni ederek 15 Haziran Dünya Rüzgar Enerjisi, 21 Haziran Dünya Güneş Enerjisi gününüzü kutlarız. 21.06.2017

 

                                                                    İzmir Barosu Başkanı

                                                                       Av Aydın Özcan