HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Av. Ali Aydın Davasının İlk Duruşması Görüldü: İzmir Barosu ve TBB’nin Müdahillik Talepleri Kabul Edildi

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

07:33 . 03 Eylül 2026

İnsan hakları savunucusu, yol arkadaşımız Avukat Ali Aydın’ın 14 Ocak 2026 tarihinde katledilmesine ilişkin davanın ilk duruşması, 2 Eylül 2026 tarihinde Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yaklaşık 10 saat süren duruşmaya İzmir Barosu ve Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere çok sayıda baro, meslektaşımız, sivil toplum kuruluşu ve hak savunucusu katıldı.

 

Duruşmada, Türkiye Barolar Birliği ile İzmir Barosunun davaya katılma (müdahillik) talepleri kabul edildi. Müdahil vekilleri tarafından sunulan talepler doğrultusunda, maddi gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması ve soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerin önemli bir bölümü de mahkeme tarafından kabul edildi.

 

Duruşmanın ardından Karşıyaka Adliyesi önünde açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, yargılamanın yalnızca sanığın cezalandırılmasıyla sınırlı tutulmaması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, Av. Ali Aydın’ın katledilmesinin arkasında kimlerin bulunduğunun, kimlerin azmettirdiğinin, yönlendirdiğinin, yardım ettiğinin veya sanıkla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiğinin tüm delilleriyle araştırılması gerektiğini ifade etti.

 

“Maddi gerçek bütün yönleriyle ortaya çıkarılmalı”

 

İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, Av. Ali Aydın’ın katledilmesinin bir “meczubun adli olayı” şeklinde değerlendirilerek dosyanın kapatılmasına yönelik yaklaşımı kabul etmediklerini belirterek, maddi gerçeğin bütün yönleriyle ortaya çıkarılacağı etkin bir kovuşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

 

Yılmaz, Anayasa’nın 17. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesi kapsamında devletin yaşam hakkını koruma ve doğal olmayan ölümleri etkin biçimde soruşturma yükümlülüğüne dikkat çekerek, “Kim olursa olsun, bu alanın mutlaka delilleriyle, belgeleriyle etkin bir şekilde kovuşturulması” gerektiğini vurguladı.

 

Ali Aydın’ın insan hakları savunuculuğu ve avukatlık faaliyetlerine de değinen Yılmaz, Aydın’ın hak savunucusu kimliği nedeniyle hedef alınmış olabileceğine ilişkin tüm ihtimallerin araştırılmasının, maddi gerçeğe ulaşılması bakımından zorunlu olduğunu ifade etti.

 

Duruşma salonunun değiştirilmesi tekrar talep edilecek

 

Duruşmanın görüldüğü Karşıyaka Adliyesi’ndeki salonların kapasitesinin, yargılamayı takip etmek isteyen avukatlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yurttaşlar açısından yetersiz kaldığına dikkat çeken Yılmaz, duruşmanın İzmir Adliyesi’nde daha büyük ve herkesin takip edebileceği bir salonda yapılması yönündeki taleplerinin mahkeme tarafından kabul edilmediğini belirtti.

 

Yılmaz, duruşmaların aleni olması ve avukatların sözlerini özgürce ifade edebilmesi gerektiğini vurgulayarak, bir sonraki celse için de aynı talebin mahkemeye iletileceğini açıkladı.

 

Davanın bir sonraki duruşması 20 Kasım 2026 tarihine ertelendi.