Aydın Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ayşe Öğünçlü ile meslektaşlarımız Av. Eylem Asrav Akınhay, Av. Lalezar Nergiz, Av. Şahide Sezin Atmaca, Av. Kürşat Emre Sarı ve Av. Muhammed Yusuf Öz hakkında Onur Yürüyüşü’nde bulunmaları nedeniyle yürütülen soruşturma hukuki dayanaktan yoksun, siyasi bir soruşturmadır.
Meslektaşlarımız Onur Yürüyüşü’nde olası hak ihlallerini gözlemlemek, hukuki destek sunmak, kısacası avukatlık mesleğini ifa ettikleri için soruşturma ile karşı karşıya kalmışlardır.
Avukatın görevi yalnızca dava dosyalarında vekillik yapmakla sınırlı değildir. Savunma mesleği, hak ihlali iddialarının bulunduğu her yerde hukukun güvencesi olmayı; yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin kullanılmasını gözetmeyi ve kamu gücünün hukuk sınırları içinde hareket edip etmediğini izlemeyi de kapsar. Bu görevin yerine getirilmesi nedeniyle avukatların soruşturma tehdidiyle karşı karşıya bırakılması, bireysel olarak meslektaşlarımızı değil, savunma makamının kurumsal varlığını ve en genel bakışla yurttaşları hedef almaktadır.
Avukatların hukuki yardım sunmasının, gözlem yapmasının, hak ihlallerini belgelemesinin ya da baroların kamusal sorumluluklarını yerine getirmesinin suç şüphesi konusu haline getirilmesi kabul edilemez.
İzmir Barosu olarak; savunma görevini yerine getiren avukatların soruşturulmasını, mesleğin bağımsızlığına ve savunma hakkına yönelik bir müdahale olarak görüyoruz. Savunmanın baskı altına alınmasına, avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle kriminalize edilmesine ve baroların anayasal görevlerini yerine getirmelerinin engellenmesine sessiz kalmayacağız.
Aydın Barosu’nun ve hakkında soruşturma yürütülen tüm meslektaşlarımızın yanındayız.