HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Avukatlara Yönelik Saldırılar Cezasız Kalmadı, Kalmayacak!

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

10:27 . 25 Mart 2026

Dün meslektaşımız Av. B.Y., vekil olarak takip ettiği bir dosya kapsamında haciz mahallinde karşı tarafın saldırısına maruz kalmıştır. Şüpheli mevcutlu şekilde gözaltına alınmış olup İzmir Barosu olarak süreci yakından takip etmekteyiz.

 

Son bir ay içerisinde Baromuzun takip ettiği üç ayrı dosyada, avukatlara yönelik olarak gerçekleştirilen görevi yaptırmama için direnme, hakaret ve tehdit suçları nedeniyle sanıklar hakkında ayrı ayrı hapis cezalarına hükmedilmiştir.

 

Bu olayların tümünde faillerin eylemlerinin ortak özelliği; ülkemizde normalleştirilmeye çalışılan, meslektaşlarımızın takip ettikleri davalarla özdeşleştirilmesi sonucu görevleri nedeniyle maruz kaldıkları şiddet ve cezasızlık politikaları ile avukatlık mesleğinin kriminalize edilme çabalarının bir sonucu olmasıdır.

 

Her üç yargılamayı gerçekleştiren mahkemelerin, avukatlık mesleğinin kamu görevi olduğunu ve avukata yöneltilen saldırıların görevleri nedeniyle gerçekleştirildiğini dikkate alarak hüküm kurması, üç dosyanın ikisinde Baromuzun katılma taleplerinin kabul edilmesi de ayrı bir önem taşımaktadır.

 

Böylelikle avukatların görevleri sebebiyle uğradıkları saldırılarda mesleğimizin ve meslek örgütümüzün de bu suçtan zarar gördüğü kabul edilmiş, Avukatlık Kanunu ile barolara yüklenen meslektaşı, mesleği ve hukukun üstünlüğünü koruma görevinin yargı kararlarında tanınmaya başlanmıştır.

 

Av. G.D.’ye yönelik eylemlere ilişkin olarak İzmir 28. Asliye Ceza Mahkemesi, 10.03.2026 tarihli duruşmada; sanık hakkında hakaret suçunun “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı” ve “alenen” işlenmesi nitelikli hallerini dikkate alarak 1 yıl 2 ay hapis cezasına hükmetmiş, sanık hakkında takdiri indirim nedenleri de uygulamamıştır.

 

Av. O.Ö.’ye yönelik eylemlere ilişkin olarak İzmir 15. Asliye Ceza Mahkemesi ise 24.02.2026 tarihli duruşmada, sanık hakkında “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı” işlenen hakaret suçu yönünden 1 yıl 15 gün, tehdit suçu yönünden ise 6 ay 7 gün hapis cezasına karar vermiştir. Verilen cezalar bakımından erteleme veya adli para cezasına çevirme uygulanmamıştır.

 

Av. R.O.’ya yönelik eylemlere ilişkin olarak ise İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 25. Ceza Dairesi’nde 24.03.2026 tarihinde görülen duruşmada, ilk derece mahkemesinin üç sanığın ikisi yönünden verdiği beraat kararı kaldırılmış, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunun sabit olduğu kabul edilmiştir. Diğer sanık yönünden ise görevi yaptırmamak için direnme suçunda, yargı görevini yapan kişilere karşı işlenme nitelikli hali değerlendirilerek ceza artırılmış ve 2 yıl hapis cezasına hükmedilmiştir.

 

Bu kararların hem sanıklar hem de benzer eylemlere yönelme ihtimali bulunan kişiler açısından caydırıcı olmasını bekliyor, avukata yönelik sözlü veya fiziki tüm saldırıların, şiddetin politik boyutu da dikkate alınarak bütüncül şekilde ve aynı ciddiyetle ele alınması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

 

İzmir Barosu olarak meslektaşlarımıza yönelik saldırıları asla kabul etmeyeceğimizi, her türlü haksızlığın karşısında durarak hukuki süreçlerin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.

 

Meslektaşlarımız yalnız değildir.

 

#AvukataDokunma