HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Gençleri Değil Çocuk İstismarcılarını Tutuklayın

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

08:43 . 05 Aralık 2025

Millî Eğitim Bakanı’nı Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki çocuk ölümleri, ağır ihmaller ve adına kaza denilen iş cinayetleri karşısında yeterli ve etkili önlemlerin alınmaması sebebi ile barışçıl bir şekilde protesto eden 16 öğrencinin tutuklanması ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası 4 öğretmenin gözaltına alınması demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemeyecek nitelikte bir hak ihlalidir. Tutuklamak bir yana gözaltı işlemini dahi gerektiren tek bir sebep olmamasına rağmen uygulama ülkenin totaliter bir rejime sürüklendiğini göstermektedir.

 

Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin açık hükümlerine rağmen, ifade özgürlüğünü ve toplantı-gösteri hakkını kullanan yurttaşlara yönelik bu ölçüsüz müdahaleler, yürütme ve yargı organlarının hukuk sınırlarını zorlayan bir pratiği haline gelmiştir.

 

Tutuklama tedbirinin siyasi nitelikli dosyalarda bir “cezalandırma aracına” dönüştürülmesi ülkede hak, hukuk ve adaleti yoklukla malûl hale getirmektedir.

 

Ülkemizi yönetenler ve yargısal faaliyette bulunanlar demokratik tepkilerini gösteren gençleri cezaevine atmak, öğretmenleri ters kelepçe ile gözaltına almak yerine çocuk istismarlarını, çocuk ölümlerini, çocuk emeğinin sömürülmesini gündemlerine almalıdırlar.

 

İzmir Barosu olarak, barışçıl protesto haklarını kullanan gençlerin ve öğretmenlerin yanlarında olduğumuzu bildiriyor, yargı makamlarını siyasi baskılardan arınmış şekilde, yalnızca hukuk ve vicdanları doğrultusunda hareket etmeye davet ediyoruz.