Avukata Yönelik Şiddet Politiktir!

19:03 . 21 Mayıs 2024

31 Mart 2024'de yapılan yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmemesi üzerine gelişen protestolara katılan ve kolluk kuvvetlerinin işkencesine maruz kalıp hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınan kişilerin müdafiiliğini yapan meslektaşlarımız, 16 ve 17 Mayıs 2024 tarihlerinde, gözaltı işlemi sırasında ve sonrasında  yaşanan hukuksuzluklara karşı çıkıp görevlerini yaptıkları sırada polis saldırısına maruz kalmış ve görevlerini yapmaları engellenmiştir.

17 Mayıs 2024 tarihinde meslektaşımız Av. Mansur Burak Baykurt, İzmir Adliyesinde, Sulh Ceza Hakimliği önünde beklerken, polisin başka bir meslektaşa yönelik sözlü şiddetine karşı araya girerek uyarıda bulunmuş, bunun üzerine polislerin saldırılarına maruz kalmıştır.

Meslektaşımız tarafından suç duyurusunda bulunulmuş olup soruşturma dosyası baromuz tarafından takip edilmektedir.

Son olarak bugün (21 Mayıs 2024), meslektaşımız Av. Nilay Ertem Durlu, İzmir Adliyesi Ek Binası girişinde engellenmeye çalışılmış, özel güvenlik görevlisi meslektaşımızın telefonunu ve hazırladığı tutanağı almaya yeltenmiştir.

Olayın hemen sonrasında İzmir Barosu Avukat Hakları Merkezi tarafından görevlendirilen meslektaşımızla birlikte tutanak tutulmuş olup saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır.

Tüm bu süreçlerde baro başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz olaylara müdahil olarak meslektaşlarımızın yanında olmuştur.

Yıllardır ifade ettiğimiz gibi; meslektaşlarımıza uygulanan şiddet, tüm avukatlara ve mesleğimize yönelik olup hiçbiri münferit olaylar değildir.

AVUKATLIK KANUNU'NUN 1. MADDESİNİ TEKRAR TEKRAR HATIRLATIYORUZ:

“Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.”

Avukata yönelik şiddet politiktir!

İzmir Barosu olarak, meslektaşlarımızın fiziksel ve sözlü şiddete maruz kaldığı benzer olaylarla ilgili hukuki süreçleri takip ettiğimizi ve şiddet son bulana dek ısrarla ve kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

Saygılarımızla.

#AvukatızBuradayız