Yaşam Alanlarında İnsan ve Hayvan Birlikteliği Çalıştayı

17:37 . 13 Haziran 2022

İzmir Barosu ve Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi tarafından, alanda ilk kez “Yaşam Alanlarında İnsan  Ve Hayvan Birlikteliği Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştayın ilk gününde  “Kentsel ve Kırsal Alanlarda Hayvan Hakları”, “Hayvanlar İçin Güvenli Kentler” ve “Kentsel ve Kırsal Alanlarda Kamu Kurumlarının Hayvan Hakları Konusundaki Sorumlulukları” başlıklı üç oturum gerçekleştirildi.  İkinci gün ise atölye çalışmaları yapıldı.

Çalışmanın açılışında bir konuşma yapan Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Nazlı Kayı, hayvanlara mal değil can olarak bakılması gerektiğini ifade ederek “Hayvanların da birlikte yaşadığımız bu kentin parçası olduklarının farkında olmamız, ona göre de bütün haklarını korumamız gerekiyor. Bu anlamda da zaten çok çeşitli disiplinleri kapsayan bir program hazırladık ki, en azından bu hakları savunmada eksik bir parça kalmasın.” dedi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Ne zaman ki bu dünyanın yalnız bize ait olmadığını ; üzerindeki tüm canlılarla birlikte paylaştığımız, çocuklarımızdan ve gelecekten emanet aldığımız bir varlık olduğunu kabulleniriz, buna uygun bir yaşam tarzı ortaya koyarız ; işte o zaman adaleti sağlamış oluruz diye düşünüyorum. Bugün maalesef hayvanların yaşam alanlarını hunharca ele geçiriyoruz, binalar kuruyoruz. Her gün ölümlerini seyrediyoruz. Onları koruyacak ortaklıklar yaratamıyoruz. Ve aslında , dönüp arkamıza da bakmıyoruz çoğu kez. Türkiye’de ilk kez yaşam alanlarında insan ve hayvan birlikteliği üzerine; nasıl bir arada yaşayabiliriz, nasıl birlikte var olabiliriz üzerine yapılacak olan bu çalışmanın buna katkı sunacağına inanıyorum.”

Çalıştayın ikinci gününde “Kent Planlamasında Hayvanların Yeri”, “Birlikte Yaşam ve Toplumsal Farkındalık”, “Doğal Hayatın Korunması ve Geliştirilmesi”, “Kamu- STK İşbirliği ve Yöntemleri” ve “Kent Yaşamında Hayvan Hakları” başlıklı atölye çalışmaları düzenlendi.