Arabuluculuk Aradığını Buldu mu?

13:11 . 13 Mayıs 2022

Hukuk söyleşilerine bu hafta “Arabuluculuk Aradığını Buldu mu?” başlıklı oturumla devam edildi.

Moderatörlüğünü İzmir Barosu yönetim kurulu üyesi Av. Elçin Kılınçer Ot’un yaptığı oturuma; DEÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk ve İcra İflas Hukuku ABD ve İzmir Barosu üyesi Av. Prof. Dr. Muhammet Özekes ile İzmir Barosu üyesi Av. Arb. Deniz Yağmur konuşmacı olarak katıldılar.

Prof. Dr. Muhammet Özekes, konuşmasının ilk bölümünde; Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunundaki ilkelerin; kanunun gerekçesindeki ihtiyarilik unsuruna da atıf yaparak dava şartının gelmesiyle birlikte rafa kaldırıldığını, devam eden arabuluculuk eğitimleri ve sınavlarının da nitelikli olmaktan uzak olduğunu belirterek arabuluculuğun ne umduğu ve ne bulduğu üzerine değerlendirmelerde bulundu. Özekes, konuşmasının ikinci bölümünde arabuluculukla ilgili BAM ve Yargıtay kararlarını değerlendirdi.

Av. Arb. Deniz Yağmur ise arabuluculuk uygulamalarında sıklıkla yaşanan sorunların kaynağı ve çözüm yöntemleri üzerine konuştu.

Açılışta konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, eşit olmayanlar arasında yapılan ve adına dava şartı denilerek yumuşatılmaya çalışılan zorunlu arabuluculuğun yasal zemini olsa dahi meşru olmadığına dikkat çekti.