Ayrımcılığa ve Irkçılığa Karşı Barıştan ve İnsan Onurundan Yana Taraf Olmaya Devam Edeceğiz

15:53 . 22 Temmuz 2021

Son günlerde basında Afyon, Ankara ve Konya’da yurttaşlarımızın Kürt kimlikleri ve Kürtçe konuşmaları nedeniyle ırkçı saldırılara uğradıkları haberleri yer almaktadır. Yine siyasi iktidarın ve emperyalist güçlerin savaş politikaları sebebiyle ülkemize gelmek zorunda kalan mültecilere karşı da sosyal medyada ırkçı söylemler gelişmekte, günlük hayatta da ırkçı saldırıların arttığı gözlenmektedir.

Bugün mülteciler uluslararası düzlemde pazarlık konusu yapılmakta, siyasi iktidar insan onurunu hiçe sayarak mülteciler üzerinden ekonomik fırsatçılık yapmaktadır. Siyasi iktidarın mülteciler/göçmenler/sığınmacılar için geliştirdiği bir politika maalesef bulunmadığından, mülteciler ırkçı saldırılarla karşı karşıya kalmaktadır.

Irkçılık, ülkemizde, evrensel hak ve özgürlükler açısından bir sorun haline gelmiştir.

Siyasi iktidarın şovenist ve ırkçı söylemleri, failler için uyguladığı cezasızlık politikası başta yaşam hakkı olmak üzere ağır insan hakkı ihlallerine davetiye çıkartmaktadır.

Toplumsal barışı ortadan kaldıran eylem ve söylemlerden vazgeçilmesi şarttır. Irkçılığın toplumun huzurunu, insanların yaşamlarını sona erdirmesine müsade edilmemelidir.

Kişilerin kimlikleri ve dilleri nedeniyle uğradıkları saldırıların ivedi olarak soruşturulması, soruşturmaların şeffaf bir biçimde yapılması; temel hak ve hürriyetler temelinde bir mülteci politikasını geliştirilmesi, yurtta ve dünyada barış politikasının sürdürülmesi gerekmektedir.

İzmir Barosu olarak ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı barıştan ve insan onurundan yana taraf olmaya, demokratik hukuk devletini savunmaktan vazgeçmemeye devam edeceğiz.

Saygılarımızla.

İzmir Barosu Başkanlığı