25 Kasım Özel Yayınında AİHM ve Anayasa Mahkemesi Kararları İle Kadına Yönelik Şiddet Değerlendirildi

İzmir Barosu’nun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlediği canlı yayında AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları ile kadına yönelik şiddet değerlendirildi.

13:05 . 27 Kasım 2020

İnsan hakları hukukçusu ve İstanbul Barosu üyesi olan Av. Benan Molu’nun katıldığı yayının moderasyonunu ise İzmir Barosu Genel Sekreteri ve Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Perihan Çağrışım Kayadelen yaptı.

Yayının açılışında konuşan Av. Perihan Çağrışım Kayadelen kadın mücadelesi bu noktada olmasaydı Türkiye’de kadınlar adına elde edilen birçok kazanımın gerçekleşemeyeceğini ifade ederek “kadın mücadelesi sayesinde İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladık, 6284 sayılı Yasa bu mücadele kapsamında geçebildi. Fakat böyle bir sözleşme, böyle bir kanun varken bile maalesef hala her gün neredeyse kadınları erkek şiddetine kurban ediyoruz” dedi.

Av. Benan Molu ise genel olarak hiçbir hak ve özgürlük noktasında çok iyi durumda olmadığımızı bununla birlikte kadına yönelik şiddetin çok yaygın olmasına rağmen bir adil yargılanma hakkı kadar, bir tutukluluk kadar konuşulmadığını ifade etti. Bu durumun AİHM kararlarında geçtiği ifadesi ile ya da Anayasa Mahkemesi kararlarında da yeni yeni tartışılmaya başlandığı üzere kadınların uğradığı ayrımcılığın ya da uğradıkları şiddetin görünmez kılınmaya çalışılmasının da bir sonucu olabileceğini ifade eden Av. Benan Molu “biz ne yaşarsak yaşayalım insanlara bunlar hep ikincil problemler gibi geldiği için çok fazla gündem olamıyor. Bana göre Türkiye’de en uzun süreden beri en örgütlü yapı diyebileceğimiz, muhalefet olarak adlandırabileceğimiz bir kadın hareketi ve LGBT hareketinin mücadelesi sayesinde daha fazla gündeme geliyor ya da daha kötüleşmesinin önüne geçecek çok sayıda adım atılmış oluyor” dedi.

Yayının kaydını aşağıda izleyebilirsiniz.