Soruşturma Tarafsız ve Etkin Şekilde Yapılmalıdır

18:16 . 30 Eylül 2020

11 Eylül 2020 tarihinde Şırnak'ta gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan ve 13 Eylül 2020 tarihinde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinden helikopterden atıldıkları şüphesiyle yoğun bakımda oldukları ortaya çıkan kişilerden Servet Turgut'un bugün yaşamını yitirdiği öğrenilmiştir.

Hastane raporları ve olaya ilişkin anlatımlar, kişilerin helikopterden atıldıkları yönünde kuvvetli bir şüphe yaratmıştır.

Hangi sebep ile gözaltına alınmış olursa olsun kişilerin yaşam haklarının korunması ve işkenceye uğramamaları devletin garantörlüğündedir. Ancak ülkemizde işkence ve kötü muamele konusunda endişe uyandırıcı gelişmeler yaşanmakta ve işkence failleri cezasız bırakılmaktadır.

Yaşam hakkı ihlalleri ile işkence ve kötü muameleye "ama"sız karşı durulması gerekmektedir. 80'li ve 90'lı yıllarda olduğu gibi işkencenin bir devlet politikası haline gelmemesi için adli ve idari makamların bu iddiayı derhal tarafsız ve etkin şekilde soruşturması gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.