Mültecilik Siyasete Alet Edilmemesi Gereken İnsani Bir Meseledir

17:59 . 28 Şubat 2020

Mültecilik Siyasete Alet Edilmemesi Gereken İnsani Bir Meseledir

Suriye'de dün çok sayıda askerimizi şehit verdiğimiz çatışmanın hemen ardından hükümet yetkilileri "artık mültecileri tutabilecek durumda olmadıklarını, yeni göç dalgasının kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olunmayacağını" açıklamışlardır.

Bu açıklamalardan görülmektedir ki iktidar, mülteci sorununu yaşanan çatışmalı ortamda siyasal bir koz olarak kullanmaktadır.

Buna karşın, ısrarla altını çizmek gereken gerçek, mülteciliğin siyasete alet edilmemesi gereken insani bir mesele olduğudur. İltica, evrensel hukuk tarafından kabul edilmiş temel bir insan hakkıdır.

Bu nedenle, gerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve gerekse başta AB olmak üzere tüm uluslararası kamuoyunu mültecilerin ihtiyaçlarını önceleyen bir insani yaklaşımı benimseyip uygulamaya davet ediyoruz.

Sınırların kontrolsüz şekilde açılmasının sonuçları çok iyi değerlendirilmeli ve mültecilerin başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel hak ve özgürlükleri korunmalıdır.

Muhtemel yeni göç dalgasında Yunan Hükümetinin tutumu ve adalardaki mevcut sıkışmışlık halinin çok ciddi sonuçları olacaktır. Bu bakımdan tüm bölge devletlerini uluslararası hukukun 1951 Cenevre Sözleşmesinde düzenlendiği uluslararası işbirliği ve sorumluluk paylaşımı kurallarını dikkate alarak insanı temel alan bir çözümü benimsemeye çağırıyoruz.