MERKEZLER

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. Yılında Çocuğun Katılım Hakkı Çalıştayı Tamamlandı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu tarafından “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. Yılında Çocuğun Katılım Hakkı” başlıklı bir çalıştay düzenlendi. 27 Nisan 2019 günü İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda yapılan çalıştaya Türkiye Barolar Birliği ve birçok baronun temsilcileri katıldı.

İzmir Barosu tarafından “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. Yılında Çocuğun Katılım Hakkı” başlıklı bir çalıştay düzenlendi. 27 Nisan 2019 günü İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda yapılan çalıştaya Türkiye Barolar Birliği ve birçok baronun temsilcileri katıldı.

 

Üç oturum halinde düzenlenen çalıştayın ilk oturumunun moderatörlüğünü İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Cansu Seçgin yaptı. “Çocuğun İdari İşlemlere Katılımı Çerçevesinde Ombudsmanlık ve Akran Arabuluculuğu” başlıklı oturuma Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak ile Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü katıldı.

 

“Çocuğun Hukuk Yargılamasına Katılım Hakkı” başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Adıgüzel yaparken İzmir 13. Aile Mahkemesi Hakimi Ali Soyer, İstanbul Barosu Üyesi Av. Seda Akço Bilen ile Uzman Psikolog/Adli Görüşmeci Ebru Tezcan katıldılar.

 

Çalıştayın son oturumu “Çocuğun Ceza Yargılamasına Katılım Hakkı” başlığı altında yapıldı. Cumhuriyet Savcısı Nihal Fındık, Uzman Psikolog/Adli Görüşmeci Okan Lüleci, Ankara Barosu Üyesi Av. Hasan Erdoğan ve Murat Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı çalıştayın moderasyonunu ise İzmir Barosu Üyesi Av Bedriye Kurtuluş Türk yaptı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel yetişkinler tarafından çocuklar hakkında çok ulvi şeyler söylendiğini, çocuğun yüksek yararı gibi süslü bir takım değerler arkasına sığınıldığını ifade ederek “ama gerçekte onlar için ne yapıyoruz ya da onlar adına yaptıklarımız gerçekten doğru mu?” dedi. Onların yerine geçip mahkemede kiminle kalacaklarına karar veriyoruz, onların yerine geçiyor onlar adına işlemler tesis ediyoruz, onların yerine geçiyor, sizin için en doğrusu bu, daha adil olanı bu daha sağlıklı olanı bu diyerek kararlar vermeye çalışıyoruz” diyen Baro Başkanı Av. Özkan Yücel asıl sorulması gerekenin onların ihtiyaçlarını, neler yapmak istediklerini öğrenmek olduğunu söyledi. Gelecek yıl aynı çalıştayı sadece çocuklarla yapmak istediklerini ifade eden Av. Özkan Yücel “yalnızca çocuklara sorarız nasıl bir katılım hakkı istiyorsunuz, kendiniz için ne istiyorsunuz? Bu kez onların düşüncelerini çok daha net, çok daha gür alabiliriz” dedi.

 

Çalıştaya, Türkiye Barolar Birliği’nin yanısıra, Ankara Barosu, Batman Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Edirne Barosu, Gaziantep Barosu, Hatay Barosu, Manisa Barosu, Muğla Barosu, Sakarya Barosu ve Yalova Barosu temsilcileri katıldı.