KOMİSYONLAR

İzmir Barosu İş Hukuku Günlerinin Beşincisini Düzenledi

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu tarafından her yıl düzenlenen “İş Hukuku Günleri” beşincisi İzmir Barosu Konferans Salonu’nda 3-4 Haziran 2016 günlerinde yapıldı.

İzmir Barosu tarafından her yıl düzenlenen “İş Hukuku Günleri” beşincisi İzmir Barosu Konferans Salonu’nda 3-4 Haziran 2016 günlerinde yapıldı.

 

İki gün boyunca dört oturum halinde gerçekleşen çalışma İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ve İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ergun Sakızlı’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

 

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi:

 

“Sayın Hocalarımız, çok değerli meslektaşlarım, çok değerli konuklar hepiniz hoşgeldiniz. Bugün İzmir Barosu İş Hukuku Günlerinin beşincisini yapıyoruz. İzmir Barosu meslek içi eğitim çalışmalarına hızla devam ediyor. İş hukuku alanında son değişiklikler, son gelişmeler ve özellikle de arabuluculuk konusunda, arabuluculuğun iş hukukunun belli alanlarında zorunlu hale getirilmesi gündemde iken bu seminerin yapılıyor olmasını ayrıca önemsiyorum. Çok değerli bilim adamları bu konudaki görüşlerini dile getirecekler. Biz barolar olarak İş hukuku alanında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi durumunda meslektaşlarımızın da taraf vekili olarak söz konusu dosyalarda zorunlu olarak bulunmalarını istiyoruz. Zira vatandaşın temel hak ve özgürlüklerinin sonuna kadar savunulmasını, emeklerinin işverenler tarafından gasp edilmemesini istiyoruz, arzuluyoruz. Tabii bunun yanı sıra meslektaşlarımızın iş alanlarının da genişletilmesini istiyoruz. İzmir Barosu olarak bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da uluslararası arabuluculuk semineri yapıldı. Orada barolar ve Barolar Birliği olarak bu görüşlerimizi net bir şekilde Adalet Bakanlığı’nın temsilcileri önünde ifade ettik. Bu görüşlerimizi savunacağız. Bu anlamda da siz değerli meslektaşlarımızın, değerli hocalarımızın bize görüşleriyle destek olacaklarını ümit ediyorum.

 

Biliyorsunuz İzmir Barosu olarak gündemde olan Ermeni soykırım yasa tasarısıyla ilgili Almanya’ya kadar gittik. Ülkemizin üzerine soykırım yaftasının yapıştırılmaması için elimizi taşın altına soktuk. Ama Alman Parlamentosu yine de bu kararı aldı. Biz her ne kadar Türkiye de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının olmadığından söz ediyorsak da öyle gösteriyor ki yurt dışında da hukukun üstünlüğünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının yok sayıldığını alınan bu kararla gördük, siyasi bir karar alındı.

 

Bazı kesimler tarafından bu karar çok hafife alınıyor ama Almanya da ki ders kitaplarına da konulacağını düşünürsek orada yaklaşık bir milyon Türk öğrencinin atalarının soykırımla itham edildiği ders kitaplarının da gündemde olacağını hep birlikte göreceğiz. Bu vesileyle biz de barolar olarak hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, basın özgürlüğünü, vatandaşın temel hak ve özgürlüklerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Bu gücümüzü de siz değerli meslektaşlarımızdan aldığımızı ifade ediyor, saygılar sunuyorum.”

 

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan’ın konuşmasının ardından ilk oturuma geçildi.

 

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi Başkanı Hakim Ercan Turan’ın başkanlığını yaptığı İlk oturumda Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şükran Ertürk “Sosyal Güvenlikte Borçlanma”, Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Sosyal Güvenlik ve Hukuk Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Eser ise “Hizmet Tespiti Davaları” başlıklı sunumu gerçekleştirdiler.

 

Günün ikinci oturumuna ise Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şükran Ertürk başkanlık yaptı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nurşen Caniklioğlu “İşverenin, İş Sağlığı ve Güvenliğinden Doğan Yükümlülükleri (6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bağlamında), ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Levent Akın “İşverenin, İş Kazasından ve Meslek Hastalığından Doğan Hukuksal Sorumluğu (6098 Sayılı Borçlar Kanunu Bağlamında)” başlıklı sunumları gerçekleştirdiler.

 

İkinci gün gerçekleşen ilk oturuma Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Akın başkanlık yaptı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı Hakim Şahin Çil “İş Hukukunda İbraname, İkale ve Sulh Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı / İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Alp “Geçici İş İlişkisi” başlıklı sunumları gerçekleştirdiler.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı / İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Alp başkanlığında gerçekleşen son oturumda ise Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı Hakim Şahin Çil “Son Yargıtay Kararları Işığında Belirsiz Alacak Davası” başlıklı sunumu yaptı.