HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Adli Dilbilim Sempozyumu Gerçekleştirildi

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu tarafından, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Adli Bilimciler Derneği ve Aston Üniversite işbirliği ile 8 Şubat 2017 günü Adli Dilbilimi Sempozyumu düzenlendi.

22:27 . 11 Şubat 2017

İzmir Barosu tarafından, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Adli Bilimciler Derneği ve Aston Üniversite işbirliği ile 8 Şubat 2017 günü Adli Dilbilimi Sempozyumu düzenlendi.

 

İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda 8 Şubat 2017 günü düzenlenen sempozyuma Adli Bilimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Akademisyen Yazar Sefer Darıcı, Adli Bilimciler Derneği Adli Dilbilimi Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Burcu İlkay Karaman, İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Başkomiser Emre Arslan ve Aston Üniversitesi’nden akademisyen Hülya Kocagül Yüzer konuşmacı olarak katıldı.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu meslek sorunları başta olmak üzere yargı bağımsızlığını, yargıç güvencesini hukukun üstünlüğünü ve hukuk devletini ilgilendiren ortak konularda tüm kurum ve kuruluşların çağrılarına hep olumlu yanıtlar verdiğini ve kendisine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini belirterek bundan sonra da aynı duyarlılığı ve birlikteliği göstereceğini ifade etti.

 

Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan, özellikle bilim ve teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesine paralel olarak giderek karmaşıklaşan ve çeşitlilik arz eden uyuşmazlıkların aydınlatılması ve değerlendirilmesi için uzman kişilerden yararlanılmasının sağlıklı bir yargılama açısından son derece önemli olduğunu söyleyerek “bu itibarla adli bilimler yargılama görevinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi, adaletin sağlanabilmesi ve mutlak gerçeğin arandığı özellikle cezayargılaması bakımından keza hukuk yargılamasında da vazgeçilmez bir öneme sahip bulunmaktadır” dedi. Av. Aydın Özcan, adli ve kriminal soruşturmalarda dil ile ilgili delillerin analizinde dilbilimcilerin varlığı, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti bağlamında adil yargılama hakkı bakımından büyük önem taşıdığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

 

Sempozyumun ilk konuşmasını yapan Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, geçmişte adli bilimlerin tıp ve sosyal bilimler alanındaki bilgilerin adaletin hizmetine sunulması ile ilgili bir bilim dalı şeklinde tanımlandığını oysa bugün adli bilimlerin inanılmaz bir gelişme ve ilerleme gösterdiğini söyledi. Prof.Dr. İ. Hamit Hancı kendisinin adli bilimleri; tıp, sağlık, temel, fen, sosyal, siber, savunma ve güvenlik bilimleri ile felsefe, spor ve sanatın adalete bilirkişilik hizmeti vermesinin bütünü şeklinde tanımladığı belirtti. Hancıaynı zamanda Türkiye’de ayrı bir adli bilimler yapılanmasına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

 

Sempozyumun ikinci konuşmasını yapan Doç. Dr. Burcu İlkay Karaman adli metin tiplerinin anlambilimsel çözümlemesi ve bazı vaka örneklerine yer verdiği sunumuna adli dilbilim tanımıyla başladı. Karaman özellikle 1990’lı yılların ortalarında yaygınlaşan, dil incelemelerinin adli boyuta taşındığı bir çalışma alanı olarak tanımlandığını ifade ederek, “adli dilbilimi ile sözlü - yazılı metinlerin incelemeye alınmasıyla şantaj mektupları, sahte intihar mektupları, kısa mesajlar, elektronik postalar, sosyal medyadaki gönderiler, gibi iletişimin daha çağdaş değişkenleri da artık analiz edilebilir hale gelmiştir” dedi.

 

İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Başkomiser Emre Arslan suç örgütleri jargonu başlıklı sunumunda organize suç örgütlerinin tarihçesi, oluşumları ve yapısı, yapılanmaları, faaliyet alanları ve finans kaynakları, suç örgütü liderlerinin profilleri ve bu yapılarla mücadele çalışmalarını anlattıktan sonra suç örgütlerinin jargonlarından örnekler verdi.

 

Aston Üniversite’nde akademisyen Hülya Kocagül Yüzer ise adli dilbilim bağlamında Türkçe metinlerde yazar analizi başlıklı sunumunda, adli dilbilim nedir, adli dilbilimin güvenilirliği, adli dilbilim çalışmalarından bahsederek metin analizlerinden örnekler verdi.

 

Sempozyumun son konuşmasını yapan Dr. Sefer Darıcı Adli Davranış Analizi başlıklı sunumunda subliminal uyaranlardan bahsetti. Subliminal uyaranların genellikle duyu organlarının fark eşik değerlerinin altında verilen uyaranlar olduğunu belirten Darıcı “bununla birlikte gün içerisinde medya kanalları,  iletişim organları vasıtasıyla sürekli karşılaştığımız uyaranlar var. Bunlar da insan beyninin sürekli tekrara olan duyarlılığı oranında hafızada yer etmesi nedeniyle kullanılan uyaranlardır” diyerek bu alandaki bilimsel çalışmalardan bahsetti.