Haberi Yazdır Küçük Font Büyük Font

Medeni Kanunun Yıldönümü

04.10.2016 14:03:59
Medeni Kanunun Yıldönümü

Bugün, hukuk devriminin ve laik hukukun simgesi olan Medeni Kanunun TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girmesinin 90. yıl dönümü!

Çağdaş, uygar yaşam biçiminin hayata geçmesini hedefleyen cumhuriyet devrimlerinden biri olan Medeni Kanunun kabulü ile birlikte;

Toplumda kadın ve erkek arasında sosyal ve ekonomik eşitlik sağlamak amacı ile resmi nikah ve tek eşle evlenme zorunluluğu, mirastan kadının ve erkeğin eşit pay alma hakkı, kadınlarında boşanmayı talep edebilmeleri hedeflenerek ailenin kuruluşu ve işleyişi, çağdaş kural ve kanunlara bağlanmak hedeflenmiştir. 20.yüzyılın en büyük hukuk devrimini olan Medeni Kanuna karşın, bu yasaların oluşturduğu hukuk sistemi ve toplumsal düzen bazı çevrelerce maalesef kabul edilmek istenmemekte, özümsenememektedir.

İmam nikahının adeta teşvik edildiği, özellikle kız çocuklarının hayatlarını, geleceklerini ellerinden alan çocuk yaşta evliliklerin gelenek ve görenekler kisvesinde olağan gösterilmeye çalışıldığı, kadına yönelik şiddetin görmezden gelinerek onaylandığı, hatta teşvik edildiği, kadınları ve kız çocuklarını birey olarak görmeyen, bu sömürü sistemi karşısında İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi olarak haklarımızı ve yaşamlarımızı borçlu olduğumuz Cumhuriyet Devrimlerine ilk günkü gibi sahip çıktığımızı, haklarımızı yok saymak isteyen tüm sistemlere karşı mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Saygılarımızla.04.10.2016

İZMİR BAROSU

KADIN HAKLARI DANIŞMA VE HUKUK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ