Eleştiri Suç Değildir. Kamuya Mal Olmuş Kişilerin Eleştiriye Açık Olmaları Gerekir

İzmir Barosu Ödemiş Temsilcisi Av. Erdem Boyacı hakkında, Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı

11:42 . 13 Temmuz 2016

İzmir Barosu Ödemiş Temsilcisi Av. Erdem Boyacı hakkında, Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması 12.07.2016 günü Ödemiş Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Av. Cem Cemal Coşkan ve Av. Nuriye Kadan, İzmir Barosu önceki başkanlarından Av. Ercan Demir, meslektaşlarımız ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek amacıyla katıldılar.

Mahkeme çıkışı bir açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, davayı sonuna kadar takip edeceklerini söyledi. Özcan şunları ifade etti: “Bu dava için Ödemiş’te bulunuyoruz. Kamuya mal olmuş kişilerin eleştirilere açık olması gerekir. Uluslararası hukuk, ülkemizdeki ceza yargılaması bunu açıkça öngörmüş olmasına rağmen maalesef ülkemizde bazı davalar siyasallaştırılıyor. Siyasi iktidarın yönlendirmesiyle açılmaması gereken davalar açılıyor. Birçok kişi bazı siyasilere hakaret ettiği gerekçisiyle davalarla karşı karşıya kalıyor. Bu ülkemizin uluslararası kamuoyunda küçük düşmesine neden oluyor. Bu durum yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ile çelişmektedir. Bu yönde birçok uluslararası karar vardır. Kamuya mal olmuş kişilerin eleştiriye açık olmaları gerekmektedir. Sayın meslektaşımız suç unsuru olmayan bir paylaşım nedeniyle bugün yargılanmaktadır."

Hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına inandıklarını belirten Özcan, "Adil yargılanma sonucunda meslektaşımızın bu davadan beraat edeceğine inanıyoruz. Bu anlamda İzmir Barosu olarak Sayın Av. Erdem Boyacı’nın yanındayız. Duruşmayı başından sonuna kadar İzmir Barosu olarak takip edecek ve gereken her türlü mücadeleyi vereceğiz. Evrensel hukuk kuralları, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı dikkate alındığında kararın da bu yönde olması gerekir. Biz mücadelemize devam ederek bu günleri hep birlikte geride bırakacağımıza inanıyorum" dedi.

Dava 27 Ekim tarihine ertelendi.