Hukukumuzda Yeni Bir Kanun Yolu Olarak Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemeleri Semineri Tamamlandı

İzmir Barosu tarafından 9 Haziran 2016 günü “Hukukumuzda Yeni Bir Kanun Yolu Olarak Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemeleri” başlıklı bir seminer düzenlendi. Hukuk, İdare ve Ceza başlıklarında üç oturum halinde düzenlenen çalışmaya meslektaşlarımız yoğun ilgi gösterdi.

17:06 . 10 Haziran 2016

İzmir Barosu tarafından 9 Haziran 2016 günü “Hukukumuzda Yeni Bir Kanun Yolu Olarak Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemeleri” başlıklı bir seminer düzenlendi. Hukuk, İdare ve Ceza başlıklarında üç oturum halinde düzenlenen çalışmaya meslektaşlarımız yoğun ilgi gösterdi.

Açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan şunları söyledi:

“Çok değerli hocalarımız, Saygıdeğer hakimler, savcılar, ve çok değerli meslektaşlarım hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum, hoşgeldiniz.

20 Temmuzda istinaf mahkemeleri fiilen göreve başlıyor. Bölge Adliye Mahkemeleri ülkemiz için yeni bir uygulama. Yıllardır istinaf mahkemesi ve adliye mahkemeleri kurulması yönünde çalışmalar yapılıyordu. Birçok söylemler gerçekleşiyordu. Bölge Adliye Mahkemeleri İzmirli meslektaşlarımızın faaliyet alanlarını genişletecek. Daha önce Yargıtay’da seksen ilin davaları toplanıyordu. Ceza alanındaki davaların %91 'i, yine hukuk davalarının %86'sı bölge adliye mahkemelerine dağıtılacak. Yani Yargıtay’ın iş yükünün azalacağı ve yedi bölgede hukuksal anlamda bir hareketlilik yaşanacak.

İzmir Barosu’ndaki meslektaşlarımızın da bu anlamda iş alanlarının genişleyeceğini düşünüyorum. İstinaf uygulamasının iyi yönetilmesi halinde çok işlevsiz kalan hukuk sistemimizin de, adalet mekanizmasının da, temel hak ve özgürlüklerin hayata geçirilmesinin de hızlanacağını düşünüyorum.

İzmir özelinde çok değerli meslektaşlarımız, hakimlerimiz, savcılarımız istinaf mahkemelerine atandılar. Kendilerine başarılar diliyorum.

Uygulamanın iyi yönde olması anlamında hakim, savcı, avukatların diyalog içerisinde olması gerekliliğine inanarak biz de katkı sunmak istiyoruz. Bugünkü toplantımızın amacı da budur.

Ben başta hocalarımıza ve siz değerli meslektaşlarıma başarılar diliyorum.”

Çalışmaya katılan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Turhan Eğlenoğlu ise, şu anda 17 hukuk, 15 ceza dairesi olduğunu belirterek, yeni binaya taşınıldığında 56 daire öngörülmekte olduğunu söyledi. Bu mahkemelere hep birlikte sahip çıkmak zorundayız, bu mahkemeleri daha iyi işletmek zorundayız diyen Eğlenoğlu, mahkeme başkanı olarak siz değerli meslektaşlarımın herhangi bir problemi olursa, kapımız her zaman, herkese açıktır dedi.

Açılış konuşmasının ardından başlayan Hukuk oturumuna Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez,  Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Özekes, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkan Ercan Turan konuşmacı olarak katıldılar.

İdare başlığı altında gerçekleşen ikinci oturuma 2. İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu,

Ceza başlığı altında gerçekleşen çalışmaya ise Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey,  Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Özer Özbek, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı Erhan Atlı katıldılar.

PROF. DR. HAKAN PEKCANITEZ SUNUMU İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

PROF. DR. MUHAMMED ÖZEKES SUNUMU İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

İDARİ YARGININYENİ YAPISI(6545 SK)

İDARİ YARGIDA İSTİNAF SİSTEMİ