İzmir Barosu, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir Depremi’nin beşinci yılında, Baro Bahçe’de bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, depremde yaşamını yitiren yurttaşları ve meslektaşlarını anarken, aradan geçen beş yılda gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.
Baro Başkanı Yılmaz konuşmasında, “5 yıl önce bugün saat 14.51’de hepimizi derinden yaralayan bir depremle karşılaştık. Merkez üssü Sisam Adası olan, 6.9 büyüklüğündeki bu deprem özellikle İzmir’in Bayraklı ilçesinde yıkıcı sonuçlar doğurdu. Üç meslektaşımızı, bir meslektaşımızın kızını ve 117 yurttaşımızı kaybettik,” dedi.
Yılmaz, geçen beş yılda hukuki ve idari açıdan bir ilerleme kaydedilmediğini belirterek, “Yapılan hiçbir şey yok; yapılmayan çok şey var. Depremde zarar gören yurttaşların acılarını hafifletecek, toplumun vicdanını rahatlatacak bir sonuç ortaya konulmadı. Oysa hukuk devletinin bu tür felaketlerde hakkın, adaletin ve yurttaşın yanında olması gerekir,” ifadelerini kullandı.
Deprem davalarının hâlâ sonuçlanmadığına dikkat çeken Yılmaz, “Beş yıldır süren davalar uzadıkça yurttaşın acısı da artarak devam ediyor. Bu ülke bir deprem ülkesidir; kamu, ne yapılması gerektiğini çok iyi bilmektedir. Deprem dirençli konutların inşa edilmesi zorunludur. Ancak bunun yerine, usulsüzlüklerin üstünü örten uygulamalara başvurulmakta ve vatandaşın yükü artırılmaktadır,” dedi.
Yılmaz, İzmir Barosu olarak yalnızca İzmir’de değil, Türkiye genelinde benzer davaların takipçisi olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini vurguladığı konuşmasının sonunda “Depremde yitirdiğimiz yurttaşlarımızı saygı ve sevgiyle anıyor, yeni acılar yaşamamayı diliyorum,” ifadelerini kullandı.
Anma programı, konuşmaların ardından Rıza Bey Apartmanı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Depremin gerçekleştiği saat olan 14.51’de yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.