HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Baro Başkanımız Tahran'da Gerçekleştirilen Uluslararası Yargı Bağımsızlığı Konferansına Katıldı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen Uluslararası Yargı Bağımsızlığı Konferansına katıldı.

12:34 . 15 Ağustos 2015

Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan, İran Barolar Birliği ile Uluslararası Barolar Birliği’nin birlikte düzenlediği ve 26 Temmuz 2015 tarihinde İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen Uluslararası Yargı Bağımsızlığı Konferansı’na katıldı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun da katıldığı konferansta, Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan aralarında İran’ın yanı sıra, Fransa, Almanya ve Hollanda’dan birlik başkanları ve meslektaşlarımızın bulunduğu yaklaşık iki bin kişilik katılımcıya “Avukatların ve Baroların Bağımsızlığı: Uluslararası Perspektifler” başlıklı oturumda hitap etti.

 

Konuşmasında baroların bağımsızlığının önemini vurgulayan Av. Aydın Özcan şunları söyledi:

 

Sayın; İran Barolar Birliği, Uluslararası Barolar Birliği, Türkiye, Avusturya, Fransa, Almanya, Hollanda Barolar Birliği Başkanları ve temsilcileri, Tahran, Tebriz ve diğer Baro Başkanları, sayın meslektaşlarım,

 

Türkiye Cumhuriyeti İzmir ili Baro Başkanı olarak 7000 meslektaşımı ve 800 stajyer avukatı temsilen bugün burada yanınızda, Tahran’da olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

 

Sayın Meslektaşlarım;  Türkiye’de baroların ve avukatların bağımsızlığı yolunda 79 baro ve Türkiye Barolar Birliği birlik beraberlik içinde çalışıyor ve birçok somut olayda sonuçlar alıyoruz.

 

Bu birlikteliği uluslararası boyuta yaymak çok önemli, bugün bunu gerçekleştirdikleri için İran Barolar Birliği ve Uluslararası Barolar Birliği’ni kutlarım.

 

Baroların ve avukatların bağımsızlığı, bağımsız bir yargının oluşabilmesi için vazgeçilmezdir. Ben baroların ve avukatların bağımsızlığını sağlayabilmesi ve koruyabilmesi için bir takım temel ilkelerden bahsedeceğim.

 

Öncelikle mesleğimiz, hükümetler yani yürütme organları tarafından değil; Barolar tarafından yönetilmelidir. Yasama, yürütme ve yargı bağımsız olmalı ve birbirini denetlemelidir. Baro başkanları ve yöneticileri görevlerine seçimle gelmelidir. Bu bağlamda disiplin önlemlerinin düzenlenmesi yetkisi hükümetlerde değil meslek örgütümüz baroların tekelinde olmalıdır.

 

İkinci olarak barolar yürütme bakımından bağımsız olmalıdırlar. Başka bir deyişle baroların kararları hükümetlerin onayına veya reddine bağlı olmamalıdır.

 

Üçüncü olarak baroların bağımsızlığını gerçekte sağlayabilmeleri için finansal olarak da hükümetlerden bağımsız olmaları gereklidir. Türkiye’de barolar gelirlerini meslektaşlarımızın aidatları ve yine tüm meslektaş avukatların her vekâletnameye yapıştırdıkları pullar için ödedikleri küçük baro pulu bedelleri ile sağlamaktadır. Bu şekilde ülkemizde Barolar Birliği’nin ve baroların özerk yapısı korunmakta ve meslektaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik fonlar oluşturulabilmektedir.  Örneğin baro pullarından elde edilen gelirle  Türkiye Barolar Birliği öncülüğünde  meslektaşların sağlık güvencesine yönelik oluşturulmuş  ve her bir meslektaşımızın yatarak tedavi gideri 185.000 TL.sına kadar karşılanabilir hale gelmiştir.

 

Bugün burada tüm meslektaşlarıma;  büyük kararlılıkla sempozyumu çok dikkatli bir şekilde izledikleri, bizleri çok iyi ağırladıkları ve ilgileri için teşekkür ediyorum, iyi ki bugün buradayız.