CMK Duyuru

İzmir Adalet Komisyonu Başkanlığı; müdafi görevlendirmelerinde avukatların mağduriyetine sebebiyet verilmemesi için titiz davranılması hususunun tüm personele duyurulduğunu bildirilmiştir.

23:33 . 26 Eylül 2011

CMK gereği müdafi ve vekil görevlendirmeleri konusunda İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı' na yazılan 25.07.2011 tarih ve 070/9999 sayılı "Başkanlığımızdan yapılacak avukat talepleri konusunda Ceza Muhakemesi Kanunu ve ilgili yönetmelikteki görevlendirme usullerine uyulması ve CMK müdafi/vekil ücretlerinin ödenmesi ile ilgili yönetmeliğin yorumunda yaşanan belirsizliklerin giderilmesi ve görevlendirilen avukatın kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle ifadeye, sorguya ya da duruşmaya katılamaması halinde ücretinin tam olarak ödenmesi konularında avukat talebinde bulunan ve ödeme işlemlerini gerçekleştiren birimlere bilgi verilmesi" talepli yazımıza İzmir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı 08.09.2011 tarih ve 2011/3508 sayılı yazısı ile özetle,"Müdafi görevlendirmelerinde avukatların mağduriyetine sebebiyet verilmemesi için titiz davranılması hususunun tüm personele duyurulması yönünde gerekli yazışmaların yapıldığı" Başkanlığımıza bildirilmiş ve 11.08.2011 tarih ve 2011/1485 sayılı yazısı ile "Sanığa meşruhatlı çağrı kağıdı belgesi çıkarılmadan veya tutuklu sanığa gerekli açıklama yapılmadan müdafi tayini için barodan istemde bulunulduğunda, baro müdafi görevlendirilmekte olup görevlendirilen müdafi duruşmaya gelmektedir. Sanık kendi seçtiği müdafi ile birlikte duruşmaya geldiğinde baroca görevlendirilen müdafiin görevi sona ermekte ve ücret hak etmektedir. Müdafi, sanığın bilgisi dışında görevlendirildiği için ücret sanıktan alınamamakta ve kamuya masraf olarak kalmaktadır." denilmiştir.

Konu ile ilgili Başkanlığımızca Adalet Komisyonu Başkanlığına yazılan yazı,

İzmir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı 08.09.2011 tarih ve 2011/3508 sayılı yazısı ile İzmir Merkez ve Mülhakat Adliyelerinde Görevli Müdür ve Zabıt Katiplerine gereği için, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Başkanlığımıza bilgi için yazılan 11.08.2011 tarih ve 2011/1485 sayılı yazısı