Canlı Yayında AİHM Kararlarının Ulusal Hukukta İcrası Değerlendirildi

14:24 . 08 Ocak 2021

İzmir Barosu çevrim içi etkinlikleri dizisi 6 Ocak 2020 günü yapılan “AİHM Kararlarının Ulusal Hukukta İcrası” başlıklı yayınla devam etti. Av. Yakup Gül ve Av. Mehmet Baran Selanik’in moderatörlüğünü yaptığı canlı yayına İzmir barosu üyesi Av. Serkan Cengiz katılarak konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin amacının Avrupa’da ortak bir demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü kültürünün yaratılması olduğunu ifade eden Av. Serkan Cengiz, AİHS akabinde bir mahkemenin gündeme geldiğini ifade ettiği konuşmasında “Bu sürece bakıldığında AİHM ve AİHS kararları ışık tutucu bir etki yarattı” dedi. Uygulanabilir, hayata geçirilebilir kolektif bir koruma ilkesinin hayata geçtiğini söyleyen Av. Serkan Cengiz “Bugün Mahkeme’nin kararları uygulanıyor mu uygulanmıyor mu vs. gibi pek çok şey tartışılıyor. Ama geriye dönüp baktığınızda ülkelerin egemenlik haklarından kırpıp böyle bir şeyi kabul etmesi ve kendilerinin bağıtlamaları ve bireye ilk kez uluslararası hukukun parçası olması imkanı vermeleri bence çok önemli” dedi.  Bugünkü hali ile Mahkeme’nin uluslararası hukuk anlamında son derece başarılı bir organ olduğunu ifade eden Av. Serkan Cengiz “Ama bu demek değildir ki bir takım sıkıntılar yok. Bu sadece Mahkeme’nin iş yükü anlamında değil, devletlerin kararları icra etmemedeki ısrarı, karar verildikten sonra icra sürecinin geciktirilmesi kaynaklı yeni davaların birikmesi, yerine getirilen veya kararın gerektiği gibi olduğu söylenen meselelerin tam olarak kararın gereğini yerine getirmemesi sebebiyle yine ihlallerin devam eder mahiyette olması gibi pek çok etken, mahkemenin işaret ettiği bazı değişikliklerin ülkenin sosyo-ekonomik yapısı gereği ciddi bir ekonomik külfet ve zaman gerektirmesi gibi altalta koyacağımız pek çok sebep bugünkü durumu yarattı. Bugün bakıldığında bir AİHM kararının icra edilmesi anlamında sorunlar veya meseleler konuşuluyor ama bu meselenin esas yükü Mahkeme veya Konsey’den ziyade üye devletlerin kronikleşen bazı olumsuz tutumları diyebiliriz” dedi.