Yunanistan Hükümetini Bu Drama Son Vermeye Çağırıyoruz

10:09 . 12 Eylül 2020

MORIA KAMPINDAKİ MÜLTECİLER YANGINDAN SONRA ŞİMDİ DE IRKÇI SALDIRILARLA KARŞI KARŞIYA…

YUNANİSTAN HÜKÜMETİNİ BU DRAMA SON VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ

9 Eylül sabahı İzmir kent merkezine yaklaşık 200 kilometre mesafede, Midilli adası- Moria köyü- Kara Tepe bölgesinde bulunan Avrupa'nın en büyük mülteci kampında  korkunç bir yangın çıkmıştır.

Yangın; yıllardır en temel insan haklarından biri olan iltica hakkını kullanmaları engellenen, ana kara Avrupa'ya geçişleri yasaklanan, aşırı kalabalık içinde ve ilkel koşullardaki kamplarda yaşamaya zorlanan yaklaşık 13.000 kişiyi, yakın tarihimizin en büyük felaketlerinden biriyle baş başa bırakmıştır.

Her türlü hastalığa açık, bağımsız kuruluşlar tarafından denetimi yapılmayan, insani barınma koşulları sağlamayan Moria Kampı'nda çıkan bu büyük yangın, söz konusu ilkel yaşam şartlarının bir sonucudur.

9 Eylül tarihindeki yangından sonra kamp bölgesinden kaçarak uzaklaşmaya çalışan;  içlerinde yaşlı, kadın ve çocuk binlerce kişinin bulunduğu mülteciler, Yunan polisi ve onların göz yumması ile adaya gelen ırkçı/faşist sivillerin kurdukları barikatlar yüzünden günlerdir yollarda beklemektedir. 13.000'e yakın mültecinin su, gıda ve barınma ihtiyaçları başta olmak üzere, en temel hayati ihtiyaçları karşılanamamaktadır.

AB Türkiye Geri Gönderme Anlaşması sonrası adalarda tutsak hayatı yaşayan mültecilerin koşulları gün geçtikçe kötüleşmiş ve geçtiğimiz sene iktidara gelen sağcı Yunan hükümeti döneminde mültecilerin hak kayıpları yeni mevzuat değişiklikleriyle doruk noktasına ulaşmıştır.

Uluslararası mülteci hukukunun temel şartlarından biri olan devletlerin sorumluluk paylaşımı ilkesi gereği, bölgemizde yaşadığımız krizin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya tarafından dikkate alınması ve mültecilerin yaşamlarına devam edebilmeleri için tüm bu ülkelerin üstlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

Baromuz, mülteci meselesinin sınır aşırı bir mesele olduğunun bilinci ile

Yunanistan'ın Midilli adasında devam eden bu büyük dramı başta Yunan baroları ve hukuk örgütleri olmak üzere tüm paydaş kurumlarla birlikte takip etmektedir.

Midilli adasında yaşanan bu büyük insani dram nedeniyle Yunan hükümeti başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerini üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye, mültecilere yönelik ırkçı saldırılara derhal son vermeye ve mültecilerin en temel haklarından olan iltica hakkına uluslararası hukuka uygun şekilde yanıt vermeye çağırıyor,  yangında zarar görenlere en içten geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

İzmir Barosu Başkanlığı