Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) Basın Açıklaması

16:14 . 08 Kasım 2019

KAMUOYU DUYURUSUDUR

​Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile birlikte kanunun veri sorumlusu olarak tanımladığı gerçek ve tüzel kişiliklere getirdiği yükümlülükler neticesinde hem hukukçuların hem de bilişim sektöründe faaliyet gösteren tüzel veya gerçek kişilerin bir arada çalışmalarını gerektirecek bir çalışma alanı oluşmuştur.

Veri sorumlularının kanuna uyumluluk süreçlerinin yönetimini düzenleyen “KVKK Uyumluluk Projesi” nin amacı veri sorumlusunun kişisel veri güvenliğine ilişkin teknik ve idari tedbirleri almasını sağlamaktır. Bu tedbirler arasında (bunlarla sınırlı olmamak üzere) veri sorumlularının hukuka uygun veri işleme “Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine” (VERBİS) kayıt, kişisel veri envanteri oluşturma, saklama ve imha politikaları, kişisel veri işlenmesine yönelik aydınlatma metni ve açık rıza formlarının hazırlanması hususları da yer almaktadır.

Bu süreçte ekiplerinde hukukçu bulunmayan bazı gerçek ve tüzel kişilerin danışmanlık hizmeti verdikleri iddiasında bulundukları tespit edilmiştir. Bu kişiler, sektörel yaşamda tüm bu uyumluluk sürecinin herhangi bir hukukçuya gerek olmaksızın gerçekleştirilebileceği algısı yaratmaya çalışmaktadır.

Oysa, veri işleyen ve veri sorumlularının teknik ve idari tedbirleri almak gibi bir görevleri olduğu da dikkate alındığında kadrolarında hukukçu barındırmayan danışmanlık firmalarından danışmanlık hizmeti alan veri sorumlularının bu faaliyetlerden dolayı zarar görme ihtimallerinin olduğu, ileride uyumluluğun kanuna uygun şekilde yapılmamış olması sebebiyle cezai ve idari müeyyidelerle karşılaşabilecekleri bir gerçektir.

Önemle belirtmek isteriz ki; 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinde “yalnızca avukatların yapabileceği işler” düzenlenmiştir. Keza, avukatlık yetkisinin avukat dışındaki kimseler tarafından kullanılması halinde ilgililerin bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı da Avukatlık Kanunu’nda hükme bağlanmıştır. Veri sorumlularına 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile yüklenen sorumluluklar ve alınması gereken teknik ve idari tedbirler konusunda mütalaa vermek, evrak düzenlemek gibi işlemler Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesi kapsamında avukat dışındaki kimselerin gerçekleştiremeyeceği işlemlerdendir.

Bu sebeple İzmir Barosu olarak sektörde herhangi bir yeterliliği olmayan ve de kadrolarında hukukçu bulunmayan bu tip hizmet sağlayıcılarının tespiti halinde baromuzca haklarında suç duyurusunda bulunulacağı kamuoyuna saygıyla duyurulur.