HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Baro Başkanımız Av. Özkan Yücel Anlaşmazlık Yönetimi, Arabuluculuk ve Toplumsal Uzlaşı Kongresi’nin Açılış Konuşmasını Yaptı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

Av. Özkan Yücel, yalnızca yargıda bulunan dosya sayısını azaltmak üzerine kurulu bir arabuluculuk ve uzlaştırma uygulamasının kabul edilir bir yanı olmadığını ifade etti.

20:02 . 09 Aralık 2018

Bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Anlaşmazlık Yönetimi, Arabuluculuk ve Toplumsal Uzlaşı Kongresi”nde konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, yalnızca yargıda bulunan dosya sayısını azaltmak üzerine kurulu bir arabuluculuk ve uzlaştırma uygulamasının kabul edilir bir yanı olmadığını ifade etti.

 

Güçlü ile Güçsüzü Dengeleyecek Bir Unsura İhtiyaç Var

 

7- 8 Aralık 2018 günlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde gerçekleşen kongrenin açılış konuşmasını yapan Av. Özkan Yücel ilk gündeme geldiğinde ihtiyari arabuluculuk şeklinde olan düzenlemenin istenen sonuçları vermemesi üzerine zorunlu bir uygulamaya dönüştürüldüğünü söyleyerek “ruhunda gönüllülüğü taşıyan, ruhunda tarafların ortak iradesini taşıyan bir uygulamanın dava şartı gibi isimlerle dayatılması/zorunlu hale getirilmesi kabul edilemez. Acilen bu durumdan dönülmeli ve yasal düzenleme tekrar ihtiyari arabuluculuk şekline döndürülmelidir” dedi. Zorunlu arabuluculuk ya da dava şartı arabuluculuk ile çok yanlış uygulamalara yol açıldığını söyleyen Baro Başkanı Yücel, taraflardan birinin daha güçsüz olduğu durumlarda o güçsüzlüğü dengeye getirecek bir unsura ihtiyaç olduğunu söyledi. Zorunlu ya da dava şartı arabuluculuk olan yerde zorunlu avukatlığın da olması gerektiğini ifade eden Av. Özkan Yücel, “eğer işçi-işveren uyuşmazlıklarında zorunlu avukatlık getirmiyorsanız kurduğunuz sistemin adaletle ilgisi olamayacağı gibi hukuk sistemini götüreceği iyi bir yer de yoktur” dedi.

 

Avukatlığın çalışma alanlarını daraltacak bir uygulamanın kabul edilmesi, hayata geçirilmesi savunulamayacağını söyleyen Av. Özkan Yücel “ben buradan yasa koyucuları, uygulayıcıları uyarıyorum. Bir süre sonra arabuluculuk ya da uzlaşma dediğimiz şey tamamen bir garabete dönüşebilir” dedi. Özellikle aile davalarında arabuluculuk geldiğinde yaşanabileceklere dikkat çeken Yücel, “kadına yönelik şiddet uygulanmış bir dosyada zaten zayıf durumda olan bir kadını hangi argümanla ve neyle koruyacaksınız bu şiddet karşısında” dedi.

Bu Yanlıştan Acilen Dönülmeli

 

Cumhuriyet savcılarının uzlaştırmaya dosya sayısını ne kadar azaltırsak, dava sayısını ne kadar azaltırsak o kadar başarılıyız şeklinde baktıklarını söyleyen Av. Özkan Yücel bu yanlıştan acilen dönülmesi gerektiğini dile getirdi. Güçlü ve güçsüzün bir arada olduğu, avukatın bulunmadığı bir arabuluculuk görüşmesini veya bir uzlaştırma görüşmesini kabul etmenin mümkün olmadığını söyleyen Yücel, zorunlu avukatlığı özellikle avukat bulamayacak insanlar açısından adli yardımdan desteklemek suretiyle ihdas etmek gerektiğini ifade etti. İzmir Barosu’nun bu düşüncelerini bundan sonraki tüm uygulamalarda daha yüksek bir sesle dile getireceğini ve kamuoyu oluşturmaya çalışacağını söyleyen Av. Özkan Yücel “bu yanlıştan dönülmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğimize de emin olabilirsiniz” dedi.