HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

İmar Barışı Konferansı Yapıldı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu tarafından son günlerin güncel konularından olan İmar Barışı’na ilişkin bir konferans düzenlenerek akıllarda kalan soru işaretleri giderildi.

21:30 . 13 Ağustos 2018

İzmir Barosu tarafından son günlerin güncel konularından olan İmar Barışı’na ilişkin bir konferans düzenlenerek akıllarda kalan soru işaretleri giderildi.

 

Oturum Başkanlığını İzmir Barosu Üyesi Av. Ali Özdemir’in yaptığı konferansa, Yapım Bir Şube Müdürü Ali Akat ile İzmir Barosu Üyesi Av. Mürsel Yiğit Konuşmacı olarak katıldılar.

 

Sunumunda İmar Barışı’nın Türkiye’de 13 milyon yapıyı kapsadığını söyleyen Av. Mürsel Yiğit, İzmir’de ise üç milyona yakın başvurunun beklendiğini ifade etti. İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarda yıkım kararları ve tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptal edileceğini söyleyen Yiğit, kamuoyunda düzenlemenin imar affı olduğu şeklinde yanlış bir algı olduğunu ifade ederek bu anlamda kanunun ihtiyaçlara cevap veren bir kanun olmadığını düşündüğünü söyledi.  İmar Barışı’na yönelik en büyük eleştirinin TCK’nın 184. maddesi bağlamında geldiğini ifade eden Av. Mürsel Yiğit, yıkım kararları ve idari para cezaları ortadan kalksa bile Yargıtay bir içtihat geliştirene kadar bu madde kapsamında ceza davalarının süreceğini dile getirdi.

 

İmar Barışı’ndan yararlanıp yapı kayıt belgesi almak için yapılması gerekenleri anlatan Yapı Bir Şube Müdürü Ali Akat ise İmar Barışı’nın 31.12.2017’den önce yapılan yapıları kapsadığını söyledi. İmar barışının ekstra bir hak sağlamadığını, yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatının uygulanacağını söyleyen Akat, yapı kayıt belgesinin yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olduğunu ifade etti. İmar Barışı’ndan faydalanamayacak yapıların üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar olduğunu söyleyen Ali Akat, sunumu sırasında e-devlet üzerinden uygulamalı imar barışı başvurusunu da gösterdi.

 

Konferans sonunda katılımcılara teşekkür belgesi veren İzmir Barosu Başkan Vekili Av. Mustafa Çetin konferansa gerek salonda gerekse canlı yayında yoğun ilgi gösterilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek benzer çalışmaların devam edeceğini söyledi.

 

AV. MÜRSEL YİĞİT'İN SUNUMU İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

 

ALİ AKAT'IN SUNUMU İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ