Kartel Faiz – 12 Banka Kararına Genel Bakış Konferansı Yapıldı

11:04 . 30 Mayıs 2017

İzmir Barosu tarafından binlerce kişinin etkilendiği “Kartel Faiz – 12 Banka Kararına Genel Bakış” konulu konferans düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, tüketicilerin, tacirlerin ve kamu kurumlarının uğramış oldukları zararın tespit edilmesi halinde uğradıkları zararı ilgili bankalardan üç katına kadar geri tahsil etme olanağı bulunduğunu söyledi.

24 Mayıs 2017 günü İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Av. Gonca ARKOÇ ’un moderatörlüğünü yaptığı konferansa İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi Üyesi Hakim Ahmet YILDIRIM, Dokuz Eylül Üniversitesi Ticaret Hukuk Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Can GÖKSOY ve İzmir Barosu Üyesi Av. Kahraman ÇiNAR konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, 2007-2011 yılları arasında 12 bankanın anlaşarak bir kartel oluşturduklarını ifade etti. Rekabet Kurulu’nun aldığı kararla, bu kartel oluşumu sonrasında tüketicilerin, tacirlerin ve kamu kurumlarının uğramış oldukları zararın tespit edilmesi halinde uğradıkları zararı ilgili bankalardan üç katına kadar geri tahsil etme olanağı bulunduğunu söyleyen Av. Aydın Özcan sözlerine şöyle devam etti: “Konunun Tüketici Hakları Komisyonumuzun ilgisini çekerek Yönetim Kurulumuza getirmesiyle bu çalışmanın ilk adımları atıldı. Ve biz de zaman kaybetmeden bu çalışmayı düzenledik. Çünkü incelediğimiz kadarıyla bu tazminatlarla ilgili dava açma zaman aşımı süresinin 2007 yılında bile kredi kullanılmış olsa henüz dolmadığı şeklinde bir görüş hakim. Bu tarihler arasında kredi kullanan binlerce vatandaşı, tüketiciyi, taciri ve kamu kurumunu ilgilendiren bu davalar emsal oluşturacaktır. İzmir Barosu olarak biz de bu davaların yeni bir dava türü olması ve binlerce vatandaşımızı etkilemesi sebebiyle meslektaşlarımızın detaylı bilgiye sahip olmaları için bu çalışmayı düzenliyoruz. Bu anlamda Baromuzun komisyonlarının ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha görmüş oluyoruz. Siz değerli meslektaşlarımızı da İzmir Barosu’ndaki komisyonlara katılarak gönüllü katkı koymaya bir kez daha davet ediyorum.”

Konferansta genel hatları ile Rekabet Kurumu kararı, Ankara İdare Mahkemesi ve Danıştay kararları irdelendi. Kararın Tüketici Hukuku yönünden etkileri, açılacak davalarda yetkili ve görevli Mahkemenin neresi olduğu, Zamanaşımı süresinin hangi tarihte başladığı ve ne kadar olduğu, zararın tespitinin hangi kriterler ele alınarak yapılacağı ve yapılması gerektiği konularına değinildi.