Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan, Oy Sayım ve Döküm İşlemlerinin İptali İçin Başvuruda Bulundu

23:30 . 19 Nisan 2017

Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan 16 Nisan 2017 günü yapılan Anayasa Değişikliğine ilişkin referandumda Yüksek Seçim Kurulu’nun ,“Sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların  dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verilmiştir ” yönündeki  duyurusunun esas alınarak  yapılan tüm oy sayım ve döküm işlemlerinin iptaline karar verilmesi için Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na  dilekçeyle başvurdu.

Av. Aydın Özcan,  Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Nisan’da 559 Karar Numaralı kararında,  ‘Evet’ mührüyle mühürlenmiş oy pusulalarının da geçerli sayılması ile sandık kurulu mührünün sandık kurulu tarafından oy pusulasının ön yüzüne basılmış olması veya arka yüzüne basılmış olmakla birlikte mürekkep fazlalığı nedeniyle ön yüzüne yansımış olması halinde de bu nitelikte olan oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar verildiğini belirtti.

Av. Aydın Özcan, "verilen bu karar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı ilkesine, ‘Anayasa’nın 67. maddesinde yazılı seçme hakkı ve kanun ilkelerine’, 79. maddesinde yazılı  ‘Seçimin düzeni içinde yönetimi ve dürüstlüğü ilkesine’ 298 sayılı ‘Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında Kanun’un 101.maddesi, 77 maddesi ile 98.maddesine’  ve  ‘Yüksek Seçim Kurulu’nun 135/1 Sayılı Genelgesinin 43.maddesi hükmü ve YSK’nın yerleşik kararlarına aykırıdır ” dedi.

Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr isimli web sayfasında 16 Nisan’da yayınlanan duyurusunda, ‘Sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verilmiştir’ denilerek Anayasa Değişikliği Halkoylamasında tüm oy sayım ve döküm işlemlerinin buna göre yapılması hususunda tüm il ve ilçe seçim kurulları ile sandık kurullarına duyuruda bulunulduğunu belirten Özcan,  “Yüksek Seçim Kurulu'nun www.ysk.gov.tr isimli web sayfasında 16 Nisan’da  yayınlanan duyuru’da belirtilen  ‘Mühürsüz  zarfların geçerli sayılması ‘ hususu ise Yüksek Seçim Kurulu’nun herhangi  bir genelgesi veya  kararına dayanmadığı gibi, hukuk ilkelerine, uluslararası sözleşmelere, Anayasa hükümlerine ve konuyu düzenleyen 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri  hakkında kanun  hükümlerine aykırıdır. Hiçbir yasal dayanağı olmamakla hukuken yok hükmündeki bu duyuru esas alınarak yapılan tüm oy sayım ve döküm işlemleri geçersiz olup iptali gerekir. Yurtdışı İlçe seçim kurulunun 17 Nisan’da 2017-404 karar sayılı ilamında yasaya uygun olarak  arka yüzünde mühür bulunmayan oy pusulalarının geçersiz sayılmasına karar verilmiştir. Uygulama birliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle talep doğrultusunda iptal kararı verilsin” dedi.